Recept týdne: Delikátní hráškový krém s koriandrem

Večeře hotová za deset minut!
foto: Megan Markham

Nasytit rodinu během chvilky je kumšt, ale rozhodně to jde. Osobně nedám dopustit na zeleninové polévky, jsou rychlé, zaženou hlad, a navíc si pochutnáte. Zejména, pokud zvolíte trošku jinou kombinaci, než jste zvyklí.

Recept týdne je rubrika, kterou si vám dovolím nabídnou na začátku každého týdne. Jako inspiraci, co pořád vařit. Přednost dostanou rychlé recepty, ale občas si život zpestříme i nějakým tím majstrštykem, aby to nebyla nuda. Dnes si vám dovolím nabídnou super rychlovku, kterou pravděpodobně dobře znáte, ale asi ne v této kombinaci. Hráškový krém dělá každý trochu jinak, já osobně nedám dopustit na tento postup. Je jemný, bezlepkový a hutná úplně všem. Samozřejmě pokud nemáte rádi koriandr, zkuste jinou bylinu. Moc dobrý je i s bazalkou (nebo bazalkovým olejem) nebo hladkolistou petrželi. Jedla jsem už ale tuhle polévku i s rozmarýnem, a musím říct, že tohle spojení mě hodně překvapilo. Klidně vyzkoušejte.

Hráškový krém s koriandrem

  • 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 100 g másla
  • 750 ml vývaru nebo vody
  • 100 ml smetany
  • lžička zakysané smetany
  • hrst koriandru popř. petržele či bazalky

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte hrášek a krátce orestujte. Pak přilejte vodu či zeleninový vývar (hlavně ne z kostky) a krátce asi 5 minut povařte. Pak rozmixujte do hladka, přilejte smetanu a už nevařte. Na závěr posypte nasekaným koriandrem, ozdobte lžičkou zakysané smetany a ihned podávejte. Pokud byste chtěli tuhle polévku ve veganské variantě, místo másla použijte olej, a smetanu nahraďte kokosovým mlékem. Ve spojení s koriandrem posílá tenhle recept týdne do úplně jiných dimenzí.

„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Mungo polévka

foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související