Barevná vajíčka, pomlázka, beránek a samozřejmě mazanec. Bez něj by Velikonoce nebyly úplné. A pokud jste si na něj až dosud netroufali, dnes se to změní.
Mazanec je klasika všech klasik. Ten koupený bývá často dost ošizený a když ochutnáte poctivý domácí, raději se ho naučíte. Ta chuť je totiž o několik tříd jinde. Mnoho lidí se kynutého těsto obává, ale úplně zbytečně. Jak s oblibou tvrdí cukráři, dobrý piškot je mnohem složitější. A já s nimi souhlasím. Za ty roky, co ho peču rodině každé Velikonoce, jsem se ho, troufám si tvrdit, naučila velmi dobře. A povede se vždy. Jen často praskne, ale věřte mi, na chuť to nemá žádný vliv. Takže pokud hledáte vyzkoušený, osvědčený recept, prozradím vám ho!
Velikonoční mazanec
Potřebujete:
- 500 g polohrubé mouky
- 110 g másla
- 110 g cukru krystal
- 2 žloutky
- 35 g droždí
- 250 ml mléka
- 50 g loupaných mandlí
- sůl
- citronovou kůru z jednoho bio citronu
- vanilkový cukr
- 1 necelou lžíci rumu
Postup:
Do mouky rozdrobte droždí, posypte ho trochou cukru, polijte asi dvěmi lžícemi teplého mléka, dřevěnou vařečkou zamíchejte na kašičku a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky (měly by mít pokojovou teplotu), teplé mléko, hodně povolené (klidně skoro rozpuštěné) máslo, cukr a špetku soli (ne na droždí), citronovou kůru, rum a vanilkový cukr. Vypracujte, nejlépe v robotu, hladké, nelepivé těsto. Každá mouka saje trochu jinak, takže pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky. Dobře propracované těsto vytvarujte do koule, posypte špetkou hladké mouky a nechte na teplém místě, přikryté utěrkou, kynout. Tohle poctivé, tučné těsto musí kynout dlouho. Zhruba po dvou hodinách ho znovu propracujte a nechte klidně další hodinu znovu kynout. Pak vytvarujte bochánek, který nahoře nařízněte křížkem. Nebo můžete těsto rozdělit na dvě části, z každé vyválet silnější váleček a zaplést je do velikonočního věnce.
Pomažte vejcem, posypte mandlemi, dejte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a po pěti minutách troubu stáhněte na cca 160 stupňů. Pečte asi 40 minut. Během pečení můžete mazanec přikrýt alobalem, aby se nepřipaloval. Hotový pak pocukrujte. Nejlépe chutná namazaný máslem a jahodovou marmeládou. Je to kalorická bomba, ale jednou za rok se to může. A pokud vám v receptu chybí rozinky, přidejte je (cca 30 dkg předem namočených v rumu) při zadělávání do těsta.