Jak pěstovat rozmarýn? Jedna zásada tu je

foto: Pixabay

Voňavé keře rozmarýnu najdeme především ve Středomoří, kde také mají svůj domov. Oblíbené bylince se přezdívá mořská rosa, což je příhodné, protože nejlépe prosívá na vápencových půdách, v suchém klimatu a vzduchu prosyceném vůní mořské soli. Ale i u nás se dá celkem s úspěchem pěstovat.

Rozmarýn je vyhledávanou bylinkou především v kuchyni, ale široké uplatnění našel také v kosmetice a léčitelství. V Itálii, Chorvatsku, ale i v Řecku nebo Španělsku se s oblibou přidává k jehněčímu, telecímu i drůbežímu masu a rybám, bývá součástí mnoha kořenících směsí, olejů i octů. Nakládají se do něj sýry a často se jeho voňavými výhonky koření i zeleninové saláty. A třeba tolik oblíbené grilování se tu bez něj prakticky neobejde.

Zaháněl nemoci i moly

V minulosti se silně aromatické větvičky rozmarýnu pálily v místnostech, kde leželi nemocní, aby pročistily vzduch. V době moru se nosily v duté rukojeti holí a zastrkovaly do kožených či plátěných váčků nošených kolem krku, aby k nim bylo možné přičichnout, když se procházelo zamořeným územím. Rozmarýn také dobře odpuzuje moly a komáry. Proto se vkládal mezi prádlo nebo se povlečení sušilo na rozmarýnových keřích, aby se prosytilo jejich vůní. Traduje se dokonce, že bystří paměť, a také býval znamením věrnosti milenců.

Uplatnění nachází rozmarýn také v péči o pleť, zejména díky svým antiseptickým účinkům jsou přípravky s jeho silicemi doporučované na mastnou pleť se sklonem k akné. Lístky rozmarýnu podporují také krevní oběh, proto se doporučují přidávat do koupele a odvar z rozmarýnu je prastarý osvědčený prostředek proti lupům a pro dodání lesku zejména tmavým vlasům.

Jak rozmarýn pěstovat?

Sazeničky rozmarýnu koupíte v každém zahradnictví nebo supermarketu. Některé jsou ovšem příliš rychle předpěstované ve sklenících, proto se nedivte, pokud se vám hned první neujme. Rozmarýn vyžaduje dokonale propustnou půdu, ve vápenité neroste tak rychle, ale o to více voní. Osvědčeným způsobem pro dobrý růst je, když k němu do půdy přidáte rozdrcené vaječné skořápky případně i dřevěný popel. Miluje světlo, slunce a teplo, co naopak nemá rád, je mráz a studený vítr. Nejlépe mu tedy bude v závětří na jižní terase a přes zimu na světlé chodbě, kde není příliš teplo nebo v zimní zahradě či zaskleném balkoně. Zalévejte ho pravidelně, ideálně spodem do misky, ale nepřelévejte, přemokření, jako většina středomořských bylin, nemá rád.

Rozmarýn a netradiční recept: Cuketový salát

Cuketu (nejlépe mladou a pevnou) omyjte a nakrájejte na plátky. Otrhejte lístky rozmarýnu, jemně nasekejte a smíchejte s pár lžícemi olivového oleje a česnekem nasekaným na plátky. Plátky cukety opečte na sucho na pánvi nebo grilu, a ještě horké smíchejte s rozmarýnem v oleji, osolte, opepřete a ihned podávejte jako přílohu. Podobně můžete připravit i salát s opečených plátků lilku nebo paprik. Ty je ovšem třeba předem rychle, nejlépe na grilu, opéct do černa, horké zabalit do sáčku a po chvíli pak černou slupku stáhnout. Takto připravené papriky rozkrojte, zbavte semínek, pokrájejte na proužky a smíchejte s rozmarýnem a česnekem v olivovém oleji.

zdroj: medicalnewstoday.com, www.healthline.com, www.kraeuter-buch.de



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související