Na cestách za kulinářskými zážitky: Salcburské noky

foto: Tourismus Salzburg

„Sladké jak láska a jemné jak políbení…“, zpívá se v klasické operetě Freda Raymonda „Sezona v Salcburku“ o této pochoutce. Málokterý salcburský dezert si získal takovou věhlas jako salcburské noky. Tušíte, jak se připravují?

Každý, kdo přijede do Salcburku, se ptá po Mozartových koulích (Mozartkugel) a této dobrotě, která je pro zdejší město typická. Zajímavé je, že nikdo vlastně neví, kde se salcburské noky (Salzburger Nockerln) vlastně vzaly. Kdo je jejich autorem se dodnes nezjistilo. V kuchařce z roku 1719, kterou napsal známý kuchař Conrad Hagger, působící u dvora knížecích arcibiskupů, je sice uvedena řada vynikajících receptů na přípravu nejrůznějších noků, ať už jako příloha nebo i hlavní jídlo, nicméně sladká pochoutka s označením salcburské noky se zde neobjevuje. Nevznikla ani během Napoleonova pobytu v Salcburku, jak se často a s oblibou uvádí v různých turistických průvodcích. Přesto k městu neodmyslitelně patří.

Bohatá historie

Salcburské noky se ale kdysi připravovaly jinak, než je známe dnes, recept na ně prošel několika proměnami. Od noků z odpalovaného těsta přelitých žloutkovým krémem, přes zapečenou vaječnou omeletu až po dnešní suflé, tedy jemný nákyp kypřený sněhem z bílků. Tento nový pokrm se stal zakrátko součástí svátečního jídelníčku každé salcburské měšťanské rodiny. V polovině 19. století byl recept na přípravu noků konečně zapsán i do kuchařských knih. Stalo se tak na podnět arcivévody Johanna, syna císaře Leopolda II., který byl vyhlášeným gurmánem. Tím začalo vítězné tažení téhle sladké dobroty po celé zemi i světě.

Na přelomu 19. a 20. století za začal recept na salcburské noky objevovat i v běžných kuchařkách s domácí salcburskou kuchyní a na jídelníčcích hostinců a restaurací. Jejich příprava vyžaduje nejen zručnost, ale také kreativitu a fantazii. Recept a samotnou přípravu „nadýchaného snu“ lze totiž lehce obměňovat. Podávají se například i s pikantní marmeládou.

Ten pravý recept je jen jeden

V zásadě však vypadá tenhle dezert vždy stejně: tři noky upečené dozlatova připomínají tři bílé a z hlediska konzumace takřka nedobytné hory. A nelze si nevšimnout, že se podobají impozantním horským štítům, které Salcburk obklopují. Podávají se obvykle v oválné misce, při slavnostních příležitostech také na stříbrném podnose. Jedna porce salcburských noků je tak velká, že uspokojí přinejmenším tři strávníky. Z tohoto důvodu by nebylo moudré objednávat si je jen pro jednu osobu, zejména jako zákusek po zvláště opulentním obědě či večeři. S plným žaludkem byste totiž tuhle rajskou delikatesu plně nevychutnali a to by byla škoda!

Salcburské noky se vždy připravují čerstvé a na stůl se nosí ještě teplé. Máte chuť je ochutnat a zrovna nemáte cestu do Salzburku? Nevadí. Prozradíme vám pravý salzburský recept.

SALCBURSKÉ NOKY

Potřebujete: 5 vajec, 4 lžíce moučkového cukru, 1 kávovou lžičku mouky, strouhanou citronovou kůru, 2 lžíce mléka, 3 lžíce másla.

Postup: Z 5 bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech do něj zašlehejte 3 lžíce moučkového cukru. Pak přimíchejte 3 žloutky, citronovou kůru a 1 kávovou lžičku mouky.

Ve velké ohnivzdorné zapékací misce rozehřejte 3 lžíce másla a smíchejte jej s 1 lžící moučkového cukru a 2 lžícemi mléka. Ušlehanou vaječnou směs vložte do mísy, vytvořte 3-4 velké noky, a hned je dejte do předehřáté trouby péct. Pečou se zvolna dozlatova při střední teplotě. Na 200 stupňů to trvá asi 12 minut.

Nakonec se posypou moučkovým cukrem a ihned podávají.

zdroj: www.salzburg.info



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související