Čím se zahřát? Polévka s pečenou zeleninou je top

Plná vůní a vitaminů!
foto: Unsplash.com

Zima ještě nekončí, a tak horká, sytá polévka přijde v sychravém dni určitě vhod. Tato má svůj původ ve Španělsku, ale recept se dá přizpůsobit našim podmínkám i chutím.

Ve světě jsem už otestovala a vyzkoušela leccos, ale stejně se vždy najde nějaká neznámá kombinace, přísada či jídlo, které mě zcela ohromí. Jako tahle polévka. Tu jsem ochutnala na své cestě po Španělsku, když mě kamarádka zavedla do malinké vesničky v horách ke svým příbuzným. Polévka s pečenou zeleninou patří do jejich rodinného fondu osvědčených receptů a já z ní byla nadšená. Věřím, že to budete mít stejně. Recept není složitý, naopak vás nadchne svou jednoduchostí. Zkuste a uvidíte. Navíc teplá, sytá polévka je v zimním období tím nejlepším, co si můžete dopřát. Je skvělá i v případě, že potřebujete nějaké to kilo shodit. V tom případě klidně vynechejte doporučenou smetanu i máslo a šetřete také olejem. Za to pokud polévku podáváte jako hlavní chod, klidně dejte více zeleniny. Bude hustší a sytější.

Na polévku s pečenou zeleninou potřebujete:

  • 1 velkou cibuli
  • asi 600 g různých druhů zeleniny (papriky, lilek, mrkev, fazolky, květák, cukety, fazolové lusky) nakrájené na větší kousky
  • 300 g vařených nebo ještě lépe pečených brambor
  • 250 g rajčat
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř
  • 2 chilli papričky (nemusí být)
  • čerstvá bazalka nebo petrželka (sušenou nedávejte, kazí chuť)
  • olivový olej a kousek másla

Postup:

Na oleji osmahněte pokrájenou cibuli lehce dohněda. Přidejte pokrájená, oloupaná rajčata, sůl, pepř, podrcené chilli papričky a nechte dusit. Až jsou rajčata rozvařená, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, rozmixujte a přidejte smetanu. Už nevařte. Mezitím co se rozváří rajčata, dejte pokrájenou zeleninu do pekáčku i s vařenými brambory pokrájenými na kolečka (pokud je máte pečené, tak přijdou do polévky rovnou) pokapejte olejem, můžete přidat snítku rozmarýnu a tymiánu, a nechte asi 15 minut zprudka zapéct. Hotovou zeleninu vložte do polévky zjemněné kouskem másla a dochucené čerstvou bazalkou nebo petrželkou. Pokud je třeba, jen znovu prohřejte a ihned podávejte. Zajímavé je, že v létě chutná tahle polévka i studená. S kapkou smetany navíc. A čerstvým chlebem samozřejmě.


Zapečené brambory s brokolicí: večeře z jednoho pekáče

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související