V září, kdy úroda ovoce vrcholí, bývá problém, co s ním. Na tento ovocný koláč se ale vejde opravdu hodně ostružin, švestek nebo třešní či višní, když máte. Mohou být ale klidně z mrazáku.
Těsto na ovocný koláč je velmi rychle připravené a tím, že kraje překlopíte na ovoce, moučník hezky vypadá a ovocná šťáva nevytéká. Recept pochází od mé tety, která ho kdysi dostala od jednoho cukráře odněkud od Olomouce. U nás doma mu jinak neřekneme než koláč od cukráře. Možná vypadá obyčejně, ale je vážně skvělý.
Na těsto na ovocný koláč potřebujete:
200 g hladké mouky
50 g másla
100 g plnotučného tvarohu
1 vejce
špetku soli
Mouku prosejte do mísy, osolte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a tvaroh. Rozklepněte vejce, oddělte žloutek a přidejte k mouce. Bílek si schovejte na potření. Zpracujte hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi hodinu či déle odležet. Potom ho rozválejte a přeneste do kulaté formy. Placka těsta musí být větší, aby šly okraje přehnout. Naplňte ovocem posypaným cukrem a ochuceným trochou rumu a vanilky. Okraje přehněte, potřete bílkem a pečte při cca 170 stupních asi 30 minut do růžova.