Osvědčený recept: Snadný a rychlý ovocný koláč

Snadný a delikátní
Ovocný koláč
foto: PxHere.com

V září, kdy úroda ovoce vrcholí, bývá problém, co s ním. Na tento ovocný koláč se ale vejde opravdu hodně ostružin, švestek nebo třešní či višní, když máte. Mohou být ale klidně z mrazáku.

Těsto na ovocný koláč je velmi rychle připravené a tím, že kraje překlopíte na ovoce, moučník hezky vypadá a ovocná šťáva nevytéká. Recept pochází od mé tety, která ho kdysi dostala od jednoho cukráře odněkud od Olomouce. U nás doma mu jinak neřekneme než koláč od cukráře. Možná vypadá obyčejně, ale je vážně skvělý.

Na těsto na ovocný koláč potřebujete:

200 g hladké mouky
50 g másla
100 g plnotučného tvarohu
1 vejce
špetku soli

Mouku prosejte do mísy, osolte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a tvaroh. Rozklepněte vejce, oddělte žloutek a přidejte k mouce. Bílek si schovejte na potření. Zpracujte hladké nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi hodinu či déle odležet. Potom ho rozválejte a přeneste do kulaté formy. Placka těsta musí být větší, aby šly okraje přehnout. Naplňte ovocem posypaným cukrem a ochuceným trochou rumu a vanilky. Okraje přehněte, potřete bílkem a pečte při cca 170 stupních asi 30 minut do růžova.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související