V době zdražování potravin přicházejí na řadu i původní osvědčené recepty na jídla, která za pár korun nasytí celou rodinu. A k nim poctivá čočková polévka určitě patří.
Čočka je surovina velmi snadná na přípravu a přitom má pro naše zdraví velké množství benefitů. Tak zaprvé je tahle luštěnina cenově dostupná a v mnohém nahradí i maso. Je totiž skvělým zdrojem bílkovin, mnoha minerálů a vlákniny. Navíc četné studie prokázaly, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita či onemocnění kardiovaskulárního systému. Je to především díky vysokému obsahu rostlinných sloučenin nazývaných fenoly – čočka patří v tomto ohledu mezi nejvíce ceněné luštěniny. Není tedy žádným překvapením, že se čočka může pochlubit antioxidačním i protizánětlivým účinkem.
Dále také podporuje trávení, je bohatá na draslík, který prospívá srdci a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu. Je rovněž dobrým zdrojem železa a vitamínu B. Luštěniny, a tedy i čočka, mají nízký glykemický index (GI), tudíž jsou vhodné i při redukční dietě. Především proto, že mají vysoký obsah vlákniny a napomáhají tím k pocitu sytosti. Bohužel čočka často vede k nadýmání, tomu ale lze přecházet tím, že vodu, ve které se namáčela, slijeme, uvaříme ji v nové čisté a při vaření přidáme saturejku, která nadýmání mírní.
Pokud si chcete uvařit opravdu dobrou čočkovou polévku, která nejen zažene hlad, ale také uspokojí i ty největší mlsouny, určitě vyzkoušejte tento recept.
Babiččina poctivá čočková polévka
Čočku namočte na několik hodin, nejlépe přes noc. Pak vodu slijte a v čisté ji se saturejkou uvařte do měkka. S kousku uzeného žebra, cibule a kořenové zeleniny si připravte poctivý vývar. Uvařené maso pak oberte a pokrájejte. Na másle zpěňte cibuli, zaprašte moukou a promíchejte. Zalijte uzeným vývarem, přidejte pokrájené brambory, propláchnutou čočku, bobkový list, libeček, nové koření a pepř. Množství surovin odhadnete od oka, zhruba na litr vývaru přijde 300 g (suché) čočky. Záleží, jak chcete polévku hustou. Do hotové polévky pak dejte pokrájené maso, přidejte trochu čerstvé nebo sušené majoránky, dosolte dle chuti a podávejte s chlebem jako poctivou večeři.
Pokud nejíte maso, nahraďte ho kořenovou zeleninou nebo jen mrkví, kterou nejprve osmahněte na kousku másla a polévku zalijte poctivým zeleninovým vývarem. V případě bezlepkové diety vynechte mouku a přidejte o trochu více čočky, kterou můžete i částečně rozmixovat.
Zdroj: BBC Good Food. PubMed (nih.gov), Healthy Hubb