Některé recepty překvapí svou jednoduchostí a genialitou. Skořicový koláč je ideálním moučníkem pro tohle období. Šmrnc mu dodávají nejen mandle, ale především dobrý rum.
Podzim je neochvějně spjatý s vůní jablíček, ořechů a skořice. Recept na skořicový koláč s jablky, rumem (pro děti lze vynechat) a mandlemi do tohohle konceptu skvěle zapadá a když ho okusíte, určitě si jej zapamatujete a bude patřit k zlatému fondu vašeho cukrářského umění.
Nezapírá, že jeho kořeny lze hledat až na druhé straně Atlantského oceánu. K nám do redakce doputoval přes kamarádku naší kolegyně Noell, která jej získala od své babičky. Prý ho spolu pekly na každé díkuvzdání. Polévaly ho ještě javorovým sirupem, což můžete také vyzkoušet, ale podle nás je sladký tak akorát. Pokud ale máte rádi hodně sladké, klidně to zkuste. Hned po upečení koláč propíchejte špejlí nebo vidličkou a pokapejte rumem. Jde to i medem, to pak moučník získává úplně jiné grády. Ale klidně zůstaňte i u základní varianty.
Na skořicový koláč s jablky a mandlemi potřebujete:
- 350 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 2 větší navinulá jablka
- 50 g nasekaných nebo namletých mandlí, případně lískových nebo vlašských ořechů
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr, špetku skořice plus na posypání
- 50 g másla
- kvalitní rum
Postup:
Žloutky vyklepněte do mouky promíchané s cukrem a kypřícím práškem. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Rozpusťte máslo a spolu s najemno nastrouhanými oloupanými jablky, mandlemi, vanilkovým cukrem a špetkou skořice zamíchejte. Nakonec vmíchejte sníh a těsto vylijte do kulaté větší vymazané formy. Pečte asi 25 minut v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů. Ještě horký propíchejte špejlí a pokropte kvalitním třtinovým rumem nebo případně javorovým sirupem či medem, pokud chcete variantu bez alkoholu. Před podáváním ozdobte šlehačkou a špetkou skořice navrch. Výborně chutná i politý karamelem nebo s karamelovou šlehačkou.
Jablka můžete i nakrájet na drobné kostičky, koláč tím získá nový rozměr. Přidat se dají i rozinky namočené v rumu, ale to už je pak docela jiná varianta.
Proč jíst pravidelně jablka?
Jablka jsou dobrým zdrojem vitaminu C a díky tomu skvělým pomocníkem při podpoře imunity. Samozřejmě čerstvě utržená ho mají nejvíce. Kromě tohoto obsahují vitaminy A, B1, B2, B6, E, K, kyselinu listovou i menší množství vitamínu B12. Toto množství je však příliš malé na to, aby se jablka stala plnohodnotným zdrojem tohoto vitamínu. Je v nich ale také mnoho minerálů, například draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód, selen.
Ořechy zařazujte do jídelníčku pravidelně
Pokud na ně nemáte alergii, měly by se oříšky jíst i několikrát týdně. Vzhledem k vyšší kalorické hodnotě (628 kcal na 100 g) je třeba si pohlídat množství, doporučuje se kolem 25–30 gramů denně. Pokud bychom jich snědli například 100 g, znamenalo by to už téměř třetinu doporučeného denního příjmu kalorií. Lískové oříšky obsahují – na 100 g: tuky (60,75 g), bílkoviny (14,95 g) a uhlohydráty (16,7 g), vitaminy B1, B6 a minerály (zejména vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík a mangan). Mají také vyšší obsah kyseliny listové a jsou lépe stravitelné než například vlašské ořechy nebo mandle.
Klasika jinak: Dokonalý jablečný štrúdl z jogurtového těsta
zdroj: www.nutrition-and-you.com, healthline.com everydayhealth.com, healthline.com,