Upečeno s láskou: celožitný kváskový chléb provoní celý byt

foto: Unsplash

Máte pocit, že každý kolem vás začal během pandemie péct chleba a vy byste se možná také rádi pochlubili vlastním pečivem? Nemusíte zoufat. Pořád můžete překvapit.

Celožitný kváskový chléb není nic složitého a z tohoto vašim blízkým spadne brada. Tak dobrý ještě nejedli.

Na vlastní kvásek potřebujete:

  • 190 g žitné mouky
  • 200 g vody
  • 1 PL kvásku

Postup:

Vše v míse smíchejte a nechte přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.

foto: Unsplash

Na celožitný kváskový chléb potřebujete:

  • 390 g kvásku
  • 300 g žitné mouky
  • 260 g vody
  • 15 g soli
  • 1 lžíce rýžového sirupu / sladu
  • semínka k posypání podle chuti (dýňová, sezamová, slunečnicová, i ořechy)
  • 1 lžičku koření (mletý kmín nebo chlebové koření)

Postup:

Suroviny smíchejte do jednolité konzistence (těsto je lepivé). Moc těsto nehněťte a nechte kynout přikryté 2-4 hodiny.

Troubu rozehřejte na 230 °C a vložte do ní chleba, který vytvarujte do bochníku. Pečte 10 minut na 230 °C, poté přikryjte alobalem.

Po 10 minutách alobal odkryjte a dopečte 15-20 minut při 230 °C.


Kateřina Prokšová

O autorce:
Díky vlastním zažívacím potížím jsem se začala zajímat o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala jsem kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje. Musím říct, že jsem se v tom našla a dnes je to pro mě vlastně záliba, kterou s chutí předávám dál.

Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat tím, co dělám, můžete mě sledovat na mém Instagramu Healthy Katy Prague.

Vaše Katka

Další Katčiny skvělé recepty:

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související