Vyzkoušeli jsme: Jak vyrobit domácí „nutelu“? Potřebujete oříšky, čokoládu a mixér…

foto: Unsplash

Milujete cukrářské výzvy? Kupovat si hotové dobrůtky je snadné, ale pokud chcete mít jistotu, co jíte, nezaškodí si vyrobit své vlastní. A domácí čokoládová pomazánka je prostě skvělá. I proto, že obsahuje lískové oříšky, které bychom do stravy měli zařazovat co nejčastěji.

Jako mnoho sladkých dobrot pochází i čokoládová pomazánka, oblíbená na celém světě, z Itálie. Poprvé se objevila v roce 1946, kdy ji vyrobil italský cukrář Pietro Ferrero. Vznikla vlastně z nouze. V poválečných letech byl nedostatek kakaa i čokolády, a tak talentovaného cukráře, napadlo nastavit čokoládu lískovými oříšky. A geniální nápad byl na světě. „Pasta Gianduja” jak novinku nazval, byla původně tuhá, krájela se na plátky a jedla se na chlebu. Až později dostala krémovou podobu, jak ji známe dnes. A vzhledem k tomu, že základem pomazánky jsou lískové oříšky, dala by se i označit za potravinu vhodnou k mlsání. Rozhodně více, než třeba přeslazené dorty či jiné dobrůtky. Samozřejmě jako u všeho, záleží i na tom, kolik jí sníme.

Proč do stravy zařadit více oříšků?

Pokud na ně nemáte alergii, měly by se oříšky jíst alespoň několikrát týdně. Vzhledem k vyšší kalorické hodnotě (628 Kcal na 100 g) je třeba si pohlídat množství, doporučuje se kolem 25–30 gramů denně. Pokud bychom jich snědli například 100 g, znamenalo by to už téměř třetinu doporučeného denního příjmu kalorií. Lískové oříšky obsahují – na 100 g: tuky (60,75 g), bílkoviny (14,95 g) a uhlohydráty (16,7 g), vitaminy B1, B6 a minerály (zejména vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík a mangan). Mají také vyšší obsah kyseliny listové a jsou lépe stravitelné než například vlašské ořechy nebo mandle.

Jak vyrobit domácí nutelu?

  • 200 g oloupaných lískových oříšků
  • 200 ml kondenzovaného mléka
  • 150 g cukru
  • 4 lžíce kvalitního kakaa
  • 200 g tmavé čokolády (70 % kakaa)
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetka skořice a kardamonu

Postup: Oříšky opečte na sucho na pánvi, dokud lehce nezhnědnou. Na vodní lázni rozpusťte čokoládu. Opražené oříšky rozmixujte dohladka. Pak přidejte ostatní ingredience a dál mixujte, rozpuštěnou čokoládu přidejte jako poslední. Na rozdíl od té kupované není dobré ji dlouho skladovat, neobsahuje žádné konzervanty, ale v lednici vám chvilku vydrží. I když možná, že ani ne, protože je vážně moc dobrá.

A jak ji využít? Zkuste ji například namazat na palačinky….

Palačinky:

  • 1 l mléka
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Rozklepněte vejce a s moukou, kypřícím práškem, solí a pár lžícemi mléka vymíchejte hladké těsto. Do něho pak postupně za stálého míchání přilévejte mléko. Nechte chvilku odstát, aby se dobře spojilo a pak smažte tenké palačinky.

Palačinky pomažte nutelou, ozdobte čerstvým ovocem a hodujte!

zdroj: www.nutrition-and-you.com






Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související