Jak upéct pravý francouzský jablečný koláč „Tian de pommes“?

foto: Pixabay

Miluju Provence a hrozně ráda tam jezdím. Jejich kuchyně je voňavá, barevná a velmi rafinovaná. Dokáží skloubit suroviny tak, že vám spadne brada a obdivuji, jak přistupují k dezertům. Zejména těm pravým venkovským. Znáte Tian de pommes?

Skoro celé jedno léto jsem kdysi strávila u své kamarádky v malé vesničce nedaleko Gordes. Návštěvu tohoto krásného městečka na pahorku s římskými ruinami vám vřele doporučuji, ale o něm jindy. Dnes bych vám ráda prozradila recept na jablečný koláč zvaný Tian de pommes, což by se dalo přeložit jako Nebeská jablka. Mně to ale spíš přijde jako nebe v puse. Mám ho přímo od kamarádčiny babičky, která nám ho pekla snad třikrát do týdne, tak mi chutnal. V létě se dá podávat jako svačina nebo lehký oběd, se sklenkou vychlazeného provensálského vína je skvělý. Není příliš sladký, ale odolejte přidat víc cukru. Takhle je dokonalý. Ovšem záležet si dejte na výběru jablek. Ta letní rozhodně neloupejte a vybírejte šťavnatá a lehce navinulá. Ta jsou na Tian de pommes nejlepší.

Na Tian de pommes potřebujete:

  • 6 jablek
  • 80 g másla
  • 150 ml studeného mléka
  • 150 ml smetany
  • 1 lžíci kukuřičné mouky (případně lze nahradit pšeničnou)
  • 4 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 150 g mandlí nakrájených na plátky

Postup: Z jablek vykrájejte jádřince a rozkrájejte je na klínky. Na pánvi rozehřejte máslo a jablka v ně krátce zprudka opečte. V míse ušlehejte mléko, smetanu, vejce, cukr, mouku. Nakonec přidejte mandle a promíchejte už jen ručně vařečkou nebo špachtlí. Porcelánovou kulatou mísu vytřete máslem, vlijte těsto, vyskládejte na něj jablka a pečte asi půlhodiny do zlatova. Na závěr můžete posypat moučkovým cukrem s vanilkou. Nejlépe chutná ještě vlahý.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související