Babiččino linecké cukroví. To nejlepší na světě!

Čím více se rozleží, tím je lepší
foto: Unsplash

Receptů na linecké cukroví existuje hodně. Ten nejlepší je ale jen jeden! Poctivý, osvědčený, vychytaný, voňavý. Přesně tak, jak linecké pekla moje babička.

Kromě vanilkových rohlíčků nechybí linecké cukroví snad na žádném vánočním stole. Peče se téměř v každé rodině a samozřejmě každý má svůj osvědčený recept. Asi na ten svůj nedáte dopustit, ale pokud chcete mít linecké cukroví ještě lepší, vřele doporučuju tento. Zásadou číslo jedna je: žádné náhražky. Tedy použít poctivé máslo, pravou vanilku a čerstvou citronovou kúru – pak už to jde samo.

Na babiččino linecké cukroví na jednu dávku potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g másla
  • zrnka z půlky vanilkového lusku
  • nastrouhanou kůru z půlky (bio) citronu
  • špetku soli
  • 1/4 prášku do pečiva
  • 1 celé vejce a jeden žloutek
  • 1-2 lžíce mléka

Postup:

Nejprve smíchejte sypké suroviny, pak přidejte změklé máslo, vajíčka pokojové teploty, vanilku, citronovou kúru a sůl. Těsto zpracujte v robotu nebo ještě lépe rukama. Mléko přidávejte postupně po kapkách, každá mouka saje jinak a někdy není potřeba téměř vůbec, jindy se dá přidat i víc. Těsto se při zpracování postupně přestává lepit na ruce, nedrobí se a stává se kompaktní. Podle toho poznáte, že je dobře připravené. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice odležet do druhého dne. Pak už jen vyválejte, vykrojte kolečka či jiné tvary a upečte při 160 stupních do růžova. Marmeládu ke slepení používám domácí meruňkovou nebo višňovou, dá se i rybízová. Linecké cukroví by mělo odpočívat alespoň týden či dva, ale nejlepší je tak po třech i víc. Takže je nejvyšší čas začít péct.


Babiččiny medové PERNÍČKY. Pečené s láskou!

foto: Jan Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související