Jak upéct ty nejlepší medové perníčky? S láskou…

Recept ideální pro vaše ratolesti, které vám s chutí budou pomáhat.
Perníčky
foto: Fikota Jaroslav

K vánočním svátkům patří cukroví. A k tomu nejoblíbenějšímu, především u dětí, patří medové perníčky. Při jejich přípravě i s chutí přiloží ruku k dílu, zabaví se a vyřádí při jejich zdobení.

Můj osvědčený recept, který pochází od od mé pra-pra-pra babičky má v naší rodině už bezmála 80.letou tradici. Věřte mi, lepší jste nejedli. Jako dítě jsem perníčky hrozně ráda dělala s mojí maminkou. A dnes je s láskou peču se svými dětmi. Jejich příprava patří k těm krásným chvílím, kdy se plně zaujmout tvořením a pak vymýšlí, jak je co nejlépe nazdobit.

Na medové perníčky budete potřebovat:

  • 200 g medu
  • 500 g hladké mouky nebo žitné celozrnné
  • 2 žloutky
  • lžíci másla (není nutné)
  • 150 g moučkového cukru nebo třtinového
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 10 ks hřebíčku
  • 10 ks nového koření
  • 1 lžičku skořice
  • 2 kytičky badyánu
  • 1/2 lžičky fenyklu
  • 1/2 lžičky anýzu
  • špetku soli
  • 1 lžíci kakaa
  • mandle na ozdobu
  • zdobící barvičky

Postup:

Všechno koření smíchejte a rozdrťte ho v hmoždíři na jemný prášek. Ze všech surovin i s kořením vypracujte hladké těsto. Udělejte z něj váleček, slabě ho zasypte moukou, zabalte do potravinářské fólie. Nechte přes noc odležet v lednici.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

Mezitím si těsto vyndejte. Nechte jej odležet na pokojovou teplotu. Poté ho rozválejte na slabě pomoučeném válu na placku silnou 3–4 mm. Vykrojte požadované tvary, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Kdo má rád mandličky, může některé perníčky před pečením ozdobit půlkou oloupané mandle. Vložte je do rozehřáté trouby a pečte 8 minut.

Perníčky ihned po upečení potřete rozšlehaným vejcem, aby byly hezky lesklé. Potřené perníčky přeneste na tuhou podložku, kde je nechejte minimálně den odpočinout, aby se nezkroutily. Poté je zdobte polevou.


Vánoční TVAROHOVÁ ŠTOLA: Delikátní & vláčná Zn.: Jí se hned!

vánoční štola
foto: archiv redakce

Vaječný LIKÉR od Pavla Berkyho z MasterChef Česko

Vánoční vaječný likér Pavel Berky
foto: Pavel Berky

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související