Vánoční tvarohová štola: Delikátní & vláčná Zn.: Jí se hned!

vánoční štola
foto: archiv redakce

U nás nemá vánoční štola takovou tradici, ale u našich sousedů, zejména v Německu či Rakousku je velmi oblíbená.

Klasická štola je poměrně složitá na přípravu, a hlavně se musí nechat docela dlouho uležet. Nic proti tomu, ale tenhle recept je o dost jednodušší, a hlavně se dá jí jíst okamžitě. Je ihned vláčná a moc dobrá. Vyzkoušejte.

Vánoční tvarohová štola

Budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 1 hrnek (2 dcl) moučkového cukru
  • 250 g tvarohu
  • 3 hrnečky hladké mouky
  • 60 g hrozinek máčených v rumu
  • 60 g kandovaného ovoce nebo nasekaných mandlí
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • citronovou kúru z jednoho bio citronu
  • sůl
  • 4 lžíce másla na potření
  • 4 lžíce moučkového cukru na posypání

Postup:

Máslo utřete s cukrem do pěny, pak přidejte vejce, sůl, citronovou kůru, rum a vanilkový cukr. Do vyšlehané hmoty vmíchejte tvaroh a postupně mouku s práškem do pečiva. Do hotového těsta zapracujte rozinky, ovoce nebo mandle. Z těsta pomoučenýma rukama vytvarujte plát, který ve dvou třetinách přehnete a zbylá třetina přijde navrch.

Pečte na 160 stupňů 20 minut a pak na 180 dalších 15 až 20 minut. Horkou štolu ihned potřete máslem a pocukrujte.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související