Když už vánočka, tak tradiční a poctivá!

Plná mandlí!
foto: Pixabay

Receptů na vánočku existuje mnoho, od klasických přes odlehčené verze až po ty zdravé nebo tzv. jednodušší postupy. Jenže když je všechny vyzkoušíte, nakonec zjistíte, že nejlepší je stejně ta tradiční, osvědčená. Babiččina! Plná vůní, másla a mandlí.

Člověk je tvor zvídavý a rád vyzkouší leccos. Nakonec proč ne, pokrok hýbe dějinami. Jenže co se týče klasických dobrot, tam jsou inovace leckdy na škodu. Tak třeba právě vánočka. Ty ošizené prostě nejsou moc dobré. Tečka. A když už se do ní jednou za rok pouštíte, ať je to ta nejlepší ze všech! A to tahle, podle našeho rodinného receptu, prostě je. Vyzkoušejte, nebudete litovat.

Na tradiční poctivou vánočku potřebujete:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 165 g másla
  • 165 g cukru
  • 3 žloutky
  • 50 g droždí
  • 370 ml mléka
  • 70 g loupaných mandlí
  • sůl
  • citronovou kůra z jednoho bio citronu
  • vanilkový cukr
  • 1 lžíci rumu

Postup:

Do mouky rozdrobte droždí, posypte trochou cukru, zakápněte teplým mlékem a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky (měly by mít pokojovou teplotu), teplé mléko, hodně povolené (klidně skoro rozpuštěné) máslo, cukr a špetku soli (ne na droždí), citronovou kůru, rum a vanilkový cukr. Vypracujte, nejlépe v robotu, hladké, nelepivé těsto. Vytvarujte ho do koule, posypte špetkou hladké mouky a nechte na teplém místě přikryté utěrkou kynout. Tohle poctivé, tučné těsto musí kynout dlouho. Zhruba po dvou hodinách ho znovu propracujte a nechte klidně další hodinu znovu kynout. Pak ho rozdělte na devět dílů a z každého vyválejte asi centimetr silný váleček. Spodní patro vánočky se plete ze čtyř pramenů, druhé ze tří a poslední ze dvou. To musí být delší, konce se zahnou pod ty spodní, aby vánočka hezky držela. Při pletení moc neutahujte, těsto bude ještě kynout.

Do upletené vánočky zapíchněte několik špejlí, aby se při pečení nerozjela. A nechte ji znovu alespoň půlhodiny kynout. Před vložením do trouby ji potřete bílkem a posypte, mandlemi. Ty můžete vložit i mezi jednotlivá patra při pletení. Přímo do těsta je nedávejte, špatně se s ním pak pracuje. Co se týká rozinek, u nás je nedáváme, ale pokud je máte rádi, přidejte do těsta asi 50 g namočených v rumu.

Vánočku vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a po pěti minutách troubu stáhněte na cca 160 stupňů a pečte asi 40 minut. Během pečení ji přikryjte alobalem, ať se nepřipaluje. Hotovou pak pocukrujte.

Další skvělé rodinné recepty:

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související