Babiččina vánočka: tradiční a poctivá. Na másle a mandlích nešetřete

foto: Zuzana Smith

Receptů na vánočku existuje mnoho, od klasických přes odlehčené verze až po ty zdravé nebo tzv. jednodušší postupy. Jenže, když je všechny vyzkoušíte, nakonec zjistíte, že nejlepší je stejně ta tradiční babiččina vánočka plná vůní, másla a mandlí.

Co se týče klasických dobrot, tam jsou inovace leckdy na škodu. Klasická česká vánočka je toho nejlepším důkazem. Ty ošizené prostě nejsou moc dobré. Tečka. A když už se do ní jednou za rok pouštíte, ať je to ta nejlepší ze všech! A to tahle, podle osvědčeného receptu, prostě je. Vyzkoušejte, nebudete litovat.

Tradiční poctivá babiččina vánočka

Potřebujete:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 165 g másla
  • 165 g cukru
  • 3 žloutky
  • 50 g droždí
  • 370 ml mléka
  • 70 g loupaných mandlí
  • sůl
  • citronovou kůra z jednoho bio citronu
  • vanilkový cukr
  • 1 lžíci rumu

Postup:

Do mouky rozdrobte droždí, posypte trochou cukru, zakápněte teplým mlékem a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte žloutky (měly by mít pokojovou teplotu), teplé mléko, hodně povolené (klidně skoro rozpuštěné) máslo, cukr a špetku soli (ne na droždí), citronovou kůru, rum a vanilkový cukr.

Vypracujte (nejlépe v robotu) hladké, nelepivé těsto. Vytvarujte ho do koule, posypte špetkou hladké mouky a nechte na teplém místě přikryté utěrkou kynout. Tohle poctivé, tučné těsto musí kynout dlouho. Zhruba po dvou hodinách ho znovu propracujte a nechte klidně další hodinu znovu kynout.

Pak ho rozdělte na devět dílů a z každého vyválejte asi centimetr silný váleček. Spodní patro vánočky se plete ze čtyř pramenů, druhé ze tří a poslední ze dvou. To musí být delší, konce se zahnou pod ty spodní, aby vánočka hezky držela. Při pletení moc neutahujte, těsto bude ještě kynout.

Do upletené vánočky zapíchněte několik špejlí, aby se při pečení nerozjela. A nechte ji znovu alespoň půlhodiny kynout. Před vložením do trouby ji potřete bílkem a posypte, mandlemi. Ty můžete vložit i mezi jednotlivá patra při pletení. Přímo do těsta je nedávejte, špatně se s ním pak pracuje. Co se týká rozinek, pokud je máte rádi, přidejte do těsta asi 50 g namočených v rumu.

Vánočku vložte do trouby rozpálené na 180 stupňů a po pěti minutách troubu stáhněte na cca 160 stupňů a pečte asi 40 minut. Během pečení ji přikryjte alobalem, ať se nepřipaluje. Hotovou pak pocukrujte.

Jak uplést vánočku?

„Pletení vánočky ze šesti pramenů mi vždy přišlo jednodušší, tvrdí známá cukrářka Iveta Fabešová. „Protože vánočka je oproti pletení z devíti pramenů v jednom celku. „Dá se tedy pevněji utáhnout, nepadá nikam do stran, nemusí se ze všech stran přidržovat špejlemi a krásně drží. „Začínám vždy tím, že zvážím celou hmotu těsta a přesně ji rozdělím na šest dílů,“ doporučuje zkušená cukrářka.“ Jakmile má prameny připravené, dá tři vlevo a tři vpravo a nahoře prameny spojí dohromady. A jjeí rada na závěr? Je dobré v místě spoje prameny zatížit například hrnečkem s vodou. Prameny se pak nebudou během pletení kroutit a zůstanou hezky na svém místě.

Pleteme s Ivetou krok za krokem

Levou rukou chytneme pravý vnější pramen. Naopak pravou rukou chytneme levý vnější pramen. Obě ruce zvedneme nahoru a překřížíme. Nahoře dáme ruce od sebe a prameny se tak překříží.

Pravou ruku teď dáme dolů, dovnitř k levým pramenům a pramen položíme. Pravou rukou přehmátneme na vnější levý pramen a zvedneme ho. Naopak levou ruku dáme dolů, dovnitř k dvěma pravým pramenům a opět pramen položíme. Levou rukou přehmátneme na vnější pravý pramen a zvedneme ho. A teď už se to celé znovu opakuje až do konce. Konečky pramenů zahneme dolů pod vánočku.

Další skvělé recepty včetně tohoto najdete v kuchařce Ivety Fabešové „Vše sváteční“, inspirovanou slavnou Marií Janků-Sandtnerovou. „Dala jsem do knihy kus sebe a recepty upravila tak, jak si myslím, že by moderní pečení mělo vypadat,“ svěřila se Iveta Fabešová.


Jak správně připravit kynuté těsto?

Lívance se připravují z mnohem tekutějšího těsta než například buchty nebo koláče, a tak je jejich příprava o hodně jednodušší. Základem je ale dobře vykynutý kvásek. Droždí nesmí být staré, oschlé nebo plesnivé. Vždy ho rozdrobte, posypte trochou cukru a zalijte teplou tekutinou, to přiměje kvasinky k práci. Posypte troškou mouky a rozmíchejte na kašičku. Zakryté utěrkou nechte na teplém místě vzejít. Trvá to tak 15 až 20 minut. Důležité ale je, aby tekutina (mléko nebo voda) byla jen teplá, nikdy horká. Nejlépe to poznáte, když do ní strčíte prst, pokud pálí, je to moc.



zdroj: Albatros Media, ww.thespruceeats.com, housetohouse.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související