Vaječný likér od Pavla Berkyho z MasterChef Česko

Ten vám určitě zachutná!
Vánoční vaječný likér Pavel Berky
foto: Pavel Berky

Módní návrhář a nadějný kuchař Pavel skončil v minulém ročníku těsně před branami soutěže MasterChef Česko, a může být na svou účast právem pyšný. Diváci si ho oblíbili a porota chválila za nebývalou kreativitu.

Máte chuť vyzkoušet nějaký jeho recept? A co třeba klasický vánoční vaječný likér, který vás Pavel Berky rád naučí. Zkuste ho, nebudete litovat.

Doba přípravy je 20 minut, množství 750 ml

Pavel Berky
foto: Pavel Berky

Budete potřebovat:

  • 200 ml smetany na šlehání
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 130 ml salka 
  • 3 polévkové lžíce cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 ml kvalitnějšího rumu (do receptu jsem použil karibský rum Professore)
  • 50 ml mandlového likéru Amaretto
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 badyán
  • 0,5 čajové lžičky mleté skořice

Postup:

Do hrnce dáme 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka. Přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 1 badyán a vše přivedeme k varu. Jakmile vidíme, že se směs začíná vařit, odstavíme z plotny, přidáme skořici i zbytek vanilkového lusku. Zamícháme a necháme louhovat minimálně 10 minut. Poté přecedíme přes sítko do jiné nádoby.

Připravíme si vodní lázeň, do mísy vyklepneme žloutky a cukr. Ruční metlou šleháme přibližně 6-7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65-70 °C). Za stálého šlehání poté přidáme ⅓ mléka se smetanou, pořádně zamícháme a následně dolijeme zbytek mléka se smetanou. Směs šleháme dalších 5 minut do krémovité konzistence. Mísu poté sundáme z vodní lázně a za stálého míchání přilijeme 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.

Zamícháme a necháme odpočinout přibližně 10-15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna. Poté přelijeme do čisté skleněné láhve. Uchováváme v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.


Jak upéct ty nejlepší medové perníčky? S láskou…

Perníčky
foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související