Módní návrhář a nadějný kuchař Pavel skončil v minulém ročníku těsně před branami soutěže MasterChef Česko, a může být na svou účast právem pyšný. Diváci si ho oblíbili a porota chválila za nebývalou kreativitu.
Máte chuť vyzkoušet nějaký jeho recept? A co třeba klasický vánoční vaječný likér, který vás Pavel Berky rád naučí. Zkuste ho, nebudete litovat.
Doba přípravy je 20 minut, množství 750 ml
Budete potřebovat:
- 200 ml smetany na šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
- 130 ml salka
- 3 polévkové lžíce cukru krupice
- 3 vejce
- 250 ml kvalitnějšího rumu (do receptu jsem použil karibský rum Professore)
- 50 ml mandlového likéru Amaretto
- 1 vanilkový lusk
- 1 badyán
- 0,5 čajové lžičky mleté skořice
Postup:
Do hrnce dáme 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka. Přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 1 badyán a vše přivedeme k varu. Jakmile vidíme, že se směs začíná vařit, odstavíme z plotny, přidáme skořici i zbytek vanilkového lusku. Zamícháme a necháme louhovat minimálně 10 minut. Poté přecedíme přes sítko do jiné nádoby.
Připravíme si vodní lázeň, do mísy vyklepneme žloutky a cukr. Ruční metlou šleháme přibližně 6-7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65-70 °C). Za stálého šlehání poté přidáme ⅓ mléka se smetanou, pořádně zamícháme a následně dolijeme zbytek mléka se smetanou. Směs šleháme dalších 5 minut do krémovité konzistence. Mísu poté sundáme z vodní lázně a za stálého míchání přilijeme 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.
Zamícháme a necháme odpočinout přibližně 10-15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna. Poté přelijeme do čisté skleněné láhve. Uchováváme v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.