„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Okurková limonáda

I jako nápoj!
foto: Jaroslav Fikota

Chcete se osvěžit, zasytit a ještě zhubnout? Zařaďte do svého pravidelného jídelníčku okurky. Prospívají víc, než tušíte.

Pouhých 67 kilojoulů na 100 g váhy dělá z okurky nejlepšího přítele těch, co si touží udržet váhu nebo zhubnout. Navíc okurka přispívá ke správnému fungování metabolismu, jelikož dokáže bránit přeměně škrobů na tuky. Více než 90 % složení okurek tvoří voda, proto se dá jejich konzumace započítávat i do pitného režimu. Obsahují vitaminy A, B a C a také zásadité minerály jako je draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

foto: Unsplash

Okurky mají také schopnost neutralizovat překyselení a odvádějí z těla toxiny, takže pokud vám není dobře, mohou vám pomoci od bolestí žaludku. Dále pak pročišťují krev a jejich konzumace se doporučuje při onemocněních kůže. Pleti prospívají i zevně v pleťových maskách. V neposlední řadě příznivě ovlivňují složení cholesterolu v těle. Při otocích a obtížném močení je dobré okurku vařit spolu s vodou a octem, dokud nezměkne. Pak ji můžete přikládat na otoky 3x denně. Slupka pomáhá při kožních problémech způsobených horkostí.

foto: Jaroslav Fikota

Okurková limonáda

Potřebujete:

  • 1 salátovou okurku
  • 1 l minerálky nebo vody
  • 1 až 2 polévkové lžíce přírodního cukru 
  • 2 polévkové lžíce šťávy z limetky
  • hrst čerstvé máty

Postup:

Okurku a mátu rozmixujte, dochuťte ostatními surovinami a zalijeme minerálkou. Ozdobte mátou a plátkem okurky.


„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Zelený kuskus s bylinkovým dresinkem

foto: Jaroslav Fikota

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související