Dieta, která chutná: Kuskus s kapustou a rajčaty

foto: Unsplash

Při hledání zdravých a lehkých jídel často narazíte na kuskus. Sám o sobě není nic moc, ale když ho správně dochutíte a zkombinujete s dalšími surovinami, máte skvělé plnohodnotné jídlo.

Škrtí vás po Vánocích kalhoty? Nejvyšší čas s tím něco udělat. Jak? Zcela zásadní je změna jídelníčku. Ten je nutné si poskládat tak, aby vás především bavil, chutnal a byl tak dlouhodobě udržitelný. Každý váš talíř by měl být barevný a nutričně vyvážený.

Kuskus má tu výhodu, že ho zvládne připravit i největší kuchařský nešika. Hodně lidí ho ale nemá příliš v oblibě pro jeho poměrně fádní chuť. Některé recepty ho radí dochutit vývarem (nedej bože z kostky, což vážně není dobré), nebo dalším kořením. Mnohem lepší ale je, zkombinovat ho s těmi správnými surovinami, které z něj vytvoří lahůdku. Například s kapustou je naprosto skvělý, což by málokdo řekl. Tento recept je vegetariánský a určený všem, kteří bojují s kilogramy navíc.

Takovou večeři si můžete dát podle libosti bez výčitek. Záměrně neuvádíme žádná množství, protože je jen na vás, zda si dáte více zeleniny nebo kuskusu a jaký poměr zvolíte. A pokud milujete maso, přidejte ke kapustě opečené kousky krůtího masa a pokud s kilogramy navíc nebojujete i pár kostiček vyškvařené slaniny. Jídlo tak dostane větší šmrnc. A pokud nemáte rádi rajčata, klidně je vynechte, ale ta opečená kapusta je vážně skvělá. Zkuste ji.

Na kuskus s kapustou a rajčaty potřebujete:

  • kuskus
  • listy kapusty
  • česnek
  • rajčata
  • dýňová semínka
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • kousek másla

Postup:

Kuskus zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem. Domácím, nebo kvalitním koupeným. Kostku vážně nepoužívejte, zkazí chuť celého jídla. Listy kapusty spařte, pokrájejte a krátce zprudka na směsi olivového oleje a másla opražte. Přidejte česnek dle chuti, pokrájená jablíčka a nakonec rajčata. Opékejte už jen 2-3 minuty, víc ne. Směs přidejte ke kuskusu, posypte opraženými dýňovými semínky, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a skvělá večeře je hotová.

Proč vzít kapustu na milost?

Mnozí ji nemají rádi pro její štiplavý odér při vaření, ale jen spařená a opečená je vážně lahodná. Kapusta patří stejně jako květák, zelí, kedlubny či brokolice ke košťálové zelenině. Všechny druhy kapusty, se kterými se dnes setkáváme, byly původně vyšlechtěny z brukve zelné. Nejznámějším druhem kapusty je pro většinu z nás hlávková kapusta. Listy má nejčastěji tmavě zelené, ale existují i odrůdy žlutozelené, v případě okrasných odrůd se můžeme setkat dokonce s listy fialovými, červenými či žlutými.

Kapusta obsahuje hodně vitamínu C, vitamíny skupiny B, v menší míře i E a K, z minerálních látek hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník, síru a železo, ze stopových prvků hlavně selen. Její konzumace povzbuzuje peristaltiku, pomáhá při zácpě a doporučuje se při redukčních dietách, protože povzbuzuje metabolismus.

Zdroj: healthbenefitstimes.com, healabel.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související