Roman Staša: Recepty jsem vždycky trochu zmatlal

Životní příběh mladého hokejisty, který se stal slavným kuchařem.
foto: Archiv Roman Staša

Roman Staša (33) se do povědomí široké veřejnosti zapsal vítězstvím 4. řady soutěžního pořadu TV Nova MasterChef Česko. Nyní ho naplňuje projekt #Bezadresy a promo knižní prvotiny Matla – Kuchařka plná příběhů.

Bývalý zlínský juniorský hokejista Roman Staša, který měl ve sportu skvěle našlápnuto ve dvaadvaceti letech vyměnil hokejku za vařečku. Jak sám přiznává, tlak na jeho osobu a přístup některých lidí ho dovedly k ukončení dráhy profesionálního hokejisty.

Pamatujete si své první uvařené jídlo? 
Byly to těstoviny, které jsem bohužel rozvařil, což v kontextu s tím, že jsem je vařil pro dívku, kterou jsem chtěl oslnit, bylo pro mě hrozný. 

Doma jsem měl podporu

Musel jste doma rodičům pomáhat, ať už s úklidem nebo třeba s vařením?
Naštěstí nemusel, protože jsem odmalička hrál hodně aktivně hokej. Nebyl čas na nic jiného. Měl jsem skvělé rodiče, kteří mě ve sportu naopak podporovali, takže vše důležité doma dělali za mě. A já se mohl soustředit na školu a hokej.

Vy jste byl velmi úspěšný hokejista. Napadlo by vás někdy, že se vydáte směrem profesionálního kuchaře?
Abych řekl pravdu, nikdy by mě to nenapadlo. Asi jím nebudu stejně nikdy, pokud to budeme brát tak, že profesionální kuchař je zavřený v restauraci. A to ani nechci. A být šéfkuchař, to je ještě daleká cesta, protože i když jsem vyhrál MasterChefa, tak to je velmi specifická věc, která je hodně o improvizaci. Já jsem tam měl kupodivu asi nejmenší stres, jelikož jsem zvyklý právě z hokeje.

K svému kuchařskému umění Roman Staša říká: „Vaření je moje celoživotní vášeň, kterou jsem objevil až teď.“

Co na vaše kulinářské umění říkají bývalí kamarádi z hokeje? Jak oni vnímají to, že jste odhodil hokejku a místo toho si vzal do ruky vařečku?  
Já si už vlastně ani nevybavuju, kdy jsem si tu vařečku poprvé vzal a uvařil něco dobrého. Kamarádů hokejistů mi moc nezbylo, protože jsem šel opravdu jinou cestou. Ale jeden hokejista – Michal Černý mi věnoval několik stran v mé kuchařce, kde píše, jak jsme se seznámili. Ale k hokejistům chodím vařit, a ti vždy říkají, že jim to chutná. 

Mluvíte o kuchařce. Ta vaše má velmi specifický název. Jak jste k němu přišel?
Název Matla pro kuchařku vymyslel Přemek Forejt, porotce MasterChefa, jelikož jsem podle něj nejdřív recepty tak trochu zmatlal, než se mi to povedlo. Přišlo mi tedy příznačný tu kuchařku pojmenovat právě takto. Myslím si, že v ní najdete víc, než byste čekali.



Hospody to teď mají těžký

Jste muž, sportovec, takže najdeme v kuchařce hlavně maso?
Tak maso tam určitě je, ale i další zajímavé recepty. Já osobně v létě moc maso nejím, jsem spíš na saláty a lehčí věci. Jinak v zimě maso jím rád. Hodně jsem si zamiloval srnčí hřbet. V kuchařce najdete nejlepší recepty i můj životní příběh, coby vítěze kuchařské soutěže MasterChef Česko 2020. Ke každému období, o kterém v knížce vyprávím, přidávám několik receptů. Taky tam píšu o tom, jak si poradit s tím, když se třeba něco v kuchyni nepodaří.

Dnešní doba moc kuchařům, restauracím a všem kolem gastra nepřeje. Jak pandemie zasáhla lidi kolem vás, kteří se vaření věnují profesionálně?
Já se vlastně moc neznám s jinými kuchaři než s těmi, které jsem měl možnost poznat v MasterCheru. Honza Punčochář mi vyprávěl, jak to od začátku pandemie chodilo a aktuálně chodí, že to bylo hodně těžké a pořád to ještě těžké je. Sám vidím, jak je to v gastronomii velmi složité. Z pohledu restaurace, jsem v kontaktu s rodinnou restaurací Zas a Znova. Kluci to tu taky neměli vůbec jednoduchý a já jsem jim sem chodil pomáhat vařit, hlavně meníčka. Moc by mě mrzelo, kdyby museli zavřít. Nejhorší je, že jsou to věci, které neovlivníte. Narozdíl od těch, když neumíte dobře vařit nebo děláte špatnou propagaci. 

Ukázka z Romanovy kuchařky Matla
foto: Albatrosmedia

Baví mě vařit, kde to neznám

Předpokládám, že po vítězství jste dostal nabídky pracovat jako šéfkuchař nebo si otevřít restauraci. 
Dostal jsem několik nabídek, a i právě tu, kde bych si mohl vybudovat svou vlastní restauraci. Šel jsem za Honzou Punčochářem, aby mi poradil. Ten se mě na rovinu zeptal, zda chci dvacet let každý den stát šestnáct hodin na nohách… Prý jestli jo, tak ať do toho jdu. A já si uvědomil, že nechci. 

A na základě toho jste založil projekt privátního vaření #Bezadresy?
Ano. Přišlo mi to jako nejlepší věc, jak dělat svou práci, a navíc ukázat lidem, jak by mohli doma sami vařit. Každý, kdo si mě objedná, tomu rád uvařím dle jeho volby oběd nebo večeři. A zároveň ho to naučím.

Není to pro vás náročné? Předpokládám, že termíny tak netradičního projektu se plní celkem rychle dopředu.
Je to náročný, ale mě to vaření fakt naplňuje. Přestože mám hlavně víkendy od pátku do neděle úplně plný. Zatím jsem se nestrhal, a věřím, že ani nestrhám. Člověk tu práci, kterou dělá, musí mít rád. Mě na tom nejvíc baví, že do poslední chvíle ani netuším, kam jedu a jak bude vypadat kuchyně, kde budu vařit. Což je pro mě velkej adrenalin. Doteď všechno klaplo, tak snad to bude klapat ještě dlouho.


Nejlepší recepty i životní příběh vítěze kuchařské soutěže MasterChef Česko 2020

Hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel a bůhvíco ještě. Těch nálepek už jsem měl hodně. Chcete vědět, jak jsem k nim přišel? O tom vám teď povím všechno. Tohle totiž není obyčejná kuchařka, ale taky celý můj životní příběh. Ke každému období, o kterým budu vyprávět, přidám několik receptů a poradím, jak při vaření zvládnout pár průšvihů, protože v tom jsem se celkem osvědčil. Tak se do toho pojďte zakousnout – čekají na vás všechny chutě života.

BIZBOOKS, 399 Kč

Pozor 🍀PRÁZDNINOVÁ SOUTĚŽ o KUCHAŘKU Romana Staši – MATLA🍀!!!

Pokud chcete Romanovu kuchařku Matla vyhrát, sledujte náš Instagram a může být vaše. Zapojit se je jednoduché. Stačí nás sledovat, dát lajk a v komentářích označit někoho dalšího, o kom si myslíte, že by si kuchařku také zasloužil! Soutěž končí v úterý 20. 7. 2021 ve 23:59. Držíme palce! 🍀

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související