Pečená zelenina s bylinkovým pestem

Skvělá odlehčená večeře.
foto: archiv redakce

Hodování skočilo, je čas začíst jíst trochu lehčeji. Ale pochutnat si samozřejmě chceme i tak. Recepty na jídla, která mohou být za 15 minut na stole, se hodí vždy. Navíc když jsou výjimečně dobrá a nevyžadují žádné velké kuchařské umění. Stačí si jen vše připravit a uvařeno je hned. Pečená zelenina s pečivem je skvělá jako lehká večeře nebo oběd, ale samozřejmě ji můžete také servírovat s brambory, těstovinami nebo jako přílohu k masu. Například k přírodním krůtím plátkům. Druhy zeleniny si můžete obměnit podle chuti či roční doby.

Pečená zelenina s pestem

Na čtyři porce potřebujete:

  • 4 mrkve
  • 2 papriky (červená, žlutá)
  • 300 g brokolice
  • 100 g žampionů
  • 200 g baby kukuřiček
  • 1 malá cuketa
  • 1/2 menšího lilku
  • 100 g hráškových lusků
  • 3 stroužky česneku
  • hrst nakrájené jarní cibulky
  • 2 lžíce pesta (bazalkové, petrželkové, nebo se směsi bylinek)
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Veškerou zeleninu očistěte. Mrkev nakrájejte na kolečka, papriky na proužky, brokolici rozeberte na menší růžičky, žampiony rozkrojte na půl. Cuketu pokrájejte na půlkolečka, česnek na plátky. Pokud nemáte koupené hotové, připravte si pesto. Do mixeru dejte bazalku či petrželku nebo bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn, šalvěj), přidejte stroužek česneku, olivový olej, sůl, nastrouhaný parmezán, hrst piniových oříšků a krátce mixujte. Do větší hlubší pánve nebo woku dejte trochu olivového oleje, rozpalte a postupně opékejte houby i kousky zeleniny, nejdříve ty tužší (mrkev, brokolici, pak lilek, cuketu atd., česnek úplně nakonec. Pečte zprudka a krátce, zelenina musí zůstat křupavá. Na úplný závěr vmíchejte pesto, už odstavte a ihned podávejte. Solte až na talíři.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související