Vařte jako Ital: Domácí gnocchi nejsou jen tak… Víte, jak na ně?

foto: Jitka Lubojacká

Kypré a lehounké až se na jazyku rozplývají.. Jenže připravit je správně, není zrovna úplně snadné. Domácí gnocchi jsou náročnější disciplína. Ale s několika triky, které vám prozradím, to zvládnete bez problémů!

Italskou kuchyni miluju. Ve všech jejích podobách. Takže naučit se dobré domácí gnocchi byla pro mě přímo povinnost. Ale trvalo to! Zdánlivě úplně jednoduchá záležitost jen z několika surovin, která se ale velmi rychle může zvrtnout v kuchařskou katastrofu. Což se mi také několikrát povedlo. Asi dvakrát se mi úplně rozvařily, jednou byly tvrdé jak bota a občas celkem poživatelné.

Už jsem to málem vzdala, ale jednou mi v Itálii tak chutnaly, že jsem se o jejich přípravě zapovídala se servírkou. A ta mi prozradila, že jejich kuchař si pro brambory na „ňoky“ jezdí výhradně k farmáři 60 km daleko, který prý jako jediný v okolí má ty správné brambory na domácí gnocchi. Kvalita brambor je totiž ztěžejní. Když máte ty správně moučné, nemusíte už dávat moc mouky. A díky tomu jsou gnocchi pak nádherné lehounké, jemné a delikátní. Mnoho kuchařů také požívá ten trik, že brambory na gnocchi nevaří, ale peče. Neptejte se mě proč, ale je to lepší. A když je vaříte, tak také vždy ve slupce. Nikdy oloupané.

Domácí gnocchi s hovězí svíčkovou, rukolou a sušenými rajčaty

Tahle dokonalá vyváženost chutí vás nadchne. Nebudeme si lhát. Je to syté, vydatné jídlo, ale strašně dobré! Až ochutnáte, pochopíte…

Na 4 porce potřebujete:

Na gnocchi:

  • 600 g moučných brambor
  • asi 200 g hladké prosáté mouky
  • 2 žloutky
  • sůl

Dále:

  • 300 g hovězí svíčkové
  • 180 g sušených rajčat
  • 2 hrsti rukoly
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • parmazán

Postup:

Uvařené či upečené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Osolte, přidejte žloutky a mouku. Tu přidávejte postupně jen do chvíle, kdy se těsto pomalu stává kompaktní a přestává lepit. Čím méně mouky dáte, tím lépe. Z těsta pak vyválejte asi na dva prsty silné válečky a ty rozkrájejte na malé kousky. Okrasné rozmačkání vidličkou klidně vynechte, v Itálii se s ním obvykle nezdržují, mnohem důležitější je gnocchi ihned naházet do vroucí osolené vody. Vaří se jen chvilku zhruba 2- 3 minuty, dokud nevyplavou. Pak je ihned vkládejte do mísy s máslem, aby se neslepily.

Zhruba hodinu předem si pokrájejte maso, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nechte ho přikryté při pokojové teplotě, ať není před úpravou studené. Pak ho zprudka opečte, přidejte pokrájená rajčata, česnek a hned vlejte vývar. Nechte minutu zredukovat, přidejte kousek másla a dál už nevařte. Přidejte rukolu, promíchejte s „ňoky“ a posypte parmazánem.



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související