Tohle jídlo je nejen výživné, ale také rychle hotové a doplněné zeleninou představuje plnohodnotný oběd či večeři. Skvěle se hodí během nemoci, stresu a při očistných kúrách.
Základem kičarí je rýže basmati, mungdál (loupané mungo fazolky), ghí (přepuštěné máslo) a vybrané koření. Může se k němu přidat libovolná zelenina. Vše se vaří společně v jednom hrnci. Že jde o plnohodnotné vegetariánské jídlo snad ani nemusíme dodávat.
Na kičarí potřebujete:
- 2–3 polévkové lžíce ghí
- 1/2 hrnku fazolí mungo (předem namočených nebo naklíčených) či červené čočky
- 1 hrnek rýže basmati
- až 6 hrnků vody – výslednou konzistenci si určujete sami
- 1/2 čajové lžičky celých semínek černé hořčice
- 1/2 čajové lžičky celého římského kmínu
- 1 čajovou lžičku kurkumy
- 1 čajovou lžičku mletého římského kmínu
- 1 čajovou lžičku mletého koriandru
- 4 cm čerstvého zázvoru
Postup:
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte ghí.
- Vhoďte hořčičná semínka a římský kmín, až začnou praskat, přidejte kurkumu, na kostičky pokrájený zázvor a zamíchejte.
- Přidejte propláchnutou rýži a červenou čočku či mungdál, zamíchejte, zalijte vodou, zakryjte, přiveďte k varu.
- Vařte cca 30 minut.
- 5 minut před dovařením osolte a přidejte mleté koření (koriandr a římský kmín).
O autorce:
Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.
Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague