„Gurmet zdraví“ Kateřiny Prokšové: Kičarí základní ájurvédský pokrm

Je velmi jednoduchý na přípravu, zdravý, chutný a zcela vyvážený
foto: Jaroslav Fikota

Tohle jídlo je nejen výživné, ale také rychle hotové a doplněné zeleninou představuje plnohodnotný oběd či večeři. Skvěle se hodí během nemoci, stresu a při očistných kúrách.

Základem kičarí je rýže basmati, mungdál (loupané mungo fazolky), ghí (přepuštěné máslo) a vybrané koření. Může se k němu přidat libovolná zelenina. Vše se vaří společně v jednom hrnci. Že jde o plnohodnotné vegetariánské jídlo snad ani nemusíme dodávat.

Na kičarí potřebujete:

  • 2–3 polévkové lžíce ghí
  • 1/2 hrnku fazolí mungo (předem namočených nebo naklíčených) či červené čočky
  • 1 hrnek rýže basmati
  • až 6 hrnků vody – výslednou konzistenci si určujete sami
  • 1/2 čajové lžičky celých semínek černé hořčice
  • 1/2 čajové lžičky celého římského kmínu
  • 1 čajovou lžičku kurkumy
  • 1 čajovou lžičku mletého římského kmínu
  • 1 čajovou lžičku mletého koriandru
  • 4 cm čerstvého zázvoru

Postup:

  1. V hrnci s tlustým dnem rozehřejte ghí. 
  2. Vhoďte hořčičná semínka a římský kmín, až začnou praskat, přidejte kurkumu, na kostičky pokrájený zázvor a zamíchejte.
  3. Přidejte propláchnutou rýži a červenou čočku či mungdál, zamíchejte, zalijte vodou, zakryjte, přiveďte k varu. 
  4. Vařte cca 30 minut. 
  5. 5 minut před dovařením osolte a přidejte mleté koření (koriandr a římský kmín).
Kateřina Prokšová

O autorce:

Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl, prevenci a správnou výživu. Absolvovala kurzy v oblasti výživy, tradiční čínské medicíny, masáží, akupunktury a osobního rozvoje.

Pokud máte nějaké dotazy, nebo se jen budete chtít inspirovat, Kateřinu můžete sledovat na jejím Instagramu Healthy Katy Prague


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související