Jak připravit ty nejlepší šťavnaté hamburgery? Sýr ukryjte do masa

foto: Unsplash

Kdo by nemiloval domácí hamburgery. Jejich příprava je vlastně úplně jednoduchá, ale pokud podceníte postup či výběr surovin, můžete mít místo šťavnatého masa vysušenou placku. Nositelem chuti je tuk, takže úplně dietní to být nemůže. Dobré ale rozhodně ano.

Nejčastěji se hamburgery připravují z hovězího masa. Skvělé je přední maso, konkrétně krk, který obvykle není tak drahý, a navíc je trochu tučný, což je důležité. Maso na hamburgery by mělo obsahovat přibližně 20 až 30 procent tuku. To platí i v případě, že je děláte z jiných druhů mas. Pokud jsou příliš libová, přidejte vždy něco tučnějšího, sýr nebo dobrou slaninu.

Skvělé jsou hamburgery i z méně tradičních druhů mas jako je například jehněčí nebo zvěřina. Můžete je také míchat. Jedna z nejosvědčenějších kombinací je okoukaná z Chorvatska. Tam při přípravě tradiční pljeskavice používají směs hovězího a vepřového masa s asi 30 % podílem jehněčího. Ta chuť je famózní.



Trik se sýrem

Šťavnatost burgerům obvykle dodává slanina a sýr, jejichž plátky se nejčastěji kladou na již upečené maso. Udělat to ale můžete i jinak. S umletého, osoleného a opepřeného masa připravte tenkou placku o průměru asi 12 centimetrů. Doprostřed dejte hromádku nastrouhaného výraznějšího sýra (ementál, čedar), přidat můžete i jednu chilli papričku pokud máte rádi pikantní hamburgery a zabalte do tvaru hamburgeru. Mírně splácněte a upečte na suché středně rozpálené pánvi. Do masa takto můžete zabalit i kousky rajčat, paprik, nebo dokonce kyselých okurek.

Pak už postupujte, jak jste zvyklí. Housky na řezu krátce opečte, pomažte majonézou, kečupem či jinou omáčkou a obložte masem a zeleninou. Pokud chcete mít hamburgery perfektní, upečte si předem domácí housky.

Jak na domácí housky na hamburgery?

  • 1/2 kg hladké mouky 
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru, sůl
  • cca 270 ml vlažné vody
  • 50 g sádla
  • 1 vrchovatá lžíce jogurtu

Postup:

Do mísy nasypte mouku, do důlku rozdrobte droždí, posypte cukrem, zalijte vlažnou vodou, smíchejte zlehka s malým množstvím mouky a nechte vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut. Potom přidejte všechny ostatní suroviny, (sůl nikdy nesypte na kvásek), vypracujte hladké vláčné těsto (nejlíp to jde v robotu) a nechte ho asi hodinku kynout. Pak z něj vytvořte 10 bochánků, které nechte ještě chvíli kynout. Mezitím si rozpalte troubu na cca 180 stupňů, housky pokapejte studenou vodou, splácněte, aby nebyly příliš vysoké, posypte sezamem (nemusí být) a pečte asi 15 minut.

Čím dochutit hamburgery?

  • Bylinkové máslo. Připravíte ho tak, že povolené máslo smícháte s nasekanými bylinkami (petržel, šalvěj, tymián, rozmarýn, bazalka), hrubozrnnou solí a jedním stroužkem česneku.
  • Opečená slanina. Čím kvalitnější tím lepší. Výborná je pancetta nebo i iberijský špek. Plátky opečte rychle do křupava.
  • Sýr. Použijte nějaký výraznější, ementál nebo i plísňový. Plátek položte těsně před dopečením přímo na burger, aby se trochu povolil.
  • Zelenina. Plátky rajčete a salátu dávejte do housky na závěr, aby co nejméně zvadly. Dále je možné nakrájet různé druhy čerstvé zeleniny a podávat k burgerům.
  • Omáčka. Kromě kečupu a majonézy je moc dobrá varianta ochucené omáčky, připravené z majonézy a zakysané smetany (smíchané půl na půl), soli, pepře, stroužku česneku a směsi čerstvých bylinek.
  • Hranolky. Nejlepší čerstvé a domácí připravíte se syrových brambor opečením v hodně rozpálené vyšší vrstvě oleje. Nikdy je nesolte předem, ale až těsně před podáváním. Po upečení je nasypte na plech, ubrouskem vysajte přebytečný tuk a nechte ještě chvíli v teplé troubě dojít.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, foodnetwork.co.uk

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související