Mlsání na víkend: Malinová buchta s bílou čokoládou 

foto: Babiččina volba

Malinová buchta s bílou čokoládou je dokonalou kombinací sladkosti a svěžesti, která vás okouzlí na první kousnutí. Zkuste tento jednoduchý recept a nechte se unést kombinací sladkého ovoce a krémové čokolády.

Hořká, mléčná, bílá… Čokoládu milují skoro všichni! A není divu, hodí téměř ke všemu, od ovoce, přes ořechy, až po karamel a v nejedné chvíli nás doslova zachrání. Zvedne náladu i potěší chuťové pohárky. Tušili jste, že místem, kde se prodá nejvíc čokolády na světě je letiště v Bruselu? Cestující zde nakoupí více než 800 tun čokolády ročně. Nedávno, konkrétně 13. září se dokonce slavil Mezinárodní den čokolády, což ke snězení alespoň kostku téhle dobroty či upečení něčeho čokoládového, přímo vybízí. Tím správním tipem může právě být tato malinová buchta s bílou čokoládou, aneb malinové blondies. 

Proč je čokoláda elixírem mládí?

Čokoláda pochází ze Střední Ameriky, první zmínky o ní se datují někam k roku 1400 př. n. l. Mayové, využívali kakaovník zhruba před dvěma tisíci lety. Semena rostliny rozemleli na prášek a připravili z něj hořký nápoj, kterému přezdívali „elixír zdraví“. Aztékové xocolātl, neboli hořkou vodu, vůbec nepřislazovali, naopak do ní přimíchávali kukuřici a koření (chilli, vanilku, černý pepř nebo kůru magnolie). Cukrem začali sladit čokoládu až v 16. století Španělé. 

A od vynálezu prvního stroje na výrobu čokolády je všechno úplně jinak a čokoláda má od roku 1780 všude po světě podobu, kterou všichni tak dobře známe a milujeme! Budeme-li mluvit o kvalitní vysokoprocentní čokoládě, její mnohé benefity nás přesvědčí o tom, že ji není třeba z jídelníčku zcela vyškrtávat ani při hubnutí. Pokud budete čokoládu konzumovat v přiměřeném množství, může mít tato pochoutka pozitivní vliv na vaši paměť či srdeční činnost. Čokoláda zároveň dokáže zvyšovat hladinu endorfinů v krvi a je tak mnohdy dokonce označována za afrodiziakum.

Malinová buchta s bílou čokoládou

Potřebujete:

  • 120 g univerzální mouky
  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 40 g povoleného másla
  • 60 g nasekaných mandlí nebo mandlových lupínků
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125 g malin
  • 100 g bílé čokolády

Postup: V míse promíchejte nejprve cukr s rozpuštěným máslem, postupně do směsi zašlehejte vejce a povolené máslo. Promíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte do tekuté směsi. Nakonec nasekejte čokoládu a oříšky a opatrně vmíchejte do těsta.

Stáhněte těsto do formy a přidejte i maliny, které lehce vmáčkněte do těsta. Předehřejte troubu na 170 °C. Pečte v zapékací formě nebo pekáčku asi 25 minut. Buchta by měla být vláčná, spíše jako brownies, tedy lehce nedopečená.

Opravdu čokoláda zvedá náladu?

Čokoláda obsahuje tři důležité látky, které mají skutečně vliv na fungování našeho mozku. Tryptofan je aminokyselina, kterou mozek používá k výrobě serotoninu, zodpovědného za naše pocity štěstí. Fenylethylalanin, podporuje pocity přitažlivosti, vzrušení, a naše tělo ho v hojném začne vyrábět, když jsme zamilování. V kombinací s dopaminem, působí také jako antidepresivum. A konečně theobromin je slabý stimulant, který spolu s kofeinem vytváří charakteristický „euforijní“ účinek, jež mnoho lidí zažívá poté, co čokoládu snědí. I to je určitě důvod, proč na opojné účinky čokolády lidé přišli už velmi dávno. 

Zdroj: theconversation.com, The Washington Post, thespruceeats.com, Babiččina volba

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související