Mlsání na víkend: Nepečený čokoládový cheesecake s banány

foto: Unsplash

Hledáte recept na jednoduchý a skvělý dezert? Už nemusíte, tady je. Až si čokoládový cheesecake s banány připravíte, dáte nám za pravdu, že je naprosto božský.

Většina lidí má za to, že cheesecake, což bychom mohli volně přeložit jako smetanový koláč, pochází z New Yorku, kde ho má na menu snad každá restauraci i kavárna. Pravda ale je, že původ téhle dobroty sahá mnohem dál do historie. V anglické kuchařce, napsané v roce 1390, najdeme už několik variant receptu na tvarohový koláč, který kromě čerstvého sýra obsahoval i vejce a různé příchutě.

Oblíbená pochoutka se do USA dostala s přistěhovalci z Evropy. V roce 1730 je ve Philadelphii zdokumentován podnik zvaný „Cheesecake House“. Jeho majitelka Marthy Washington tu nabízela hned tři různé tvarohové koláče ochucené růžovou vodou a dalším kořením, z nichž jeden byl tzv. bez kůrky, tedy pečený ve formě. Další delikátnější ingredience, jako je citron či vanilka se pak do cheesecaků začaly přidávat až během 19. století.

Zásadní zlom při přípravě tohoto dezertu nastal kolem roku 1930, kdy byl v receptech do té doby tradiční čerstvý sýr postupně nahrazen jemnějším smetanovým. A začaly se do něj ve větší míře přidávat vaječné žloutky, čímž vznikl základ pro tolik oblíbený cheesecake, který známe dnes. A samozřejmě se vymýšlí různé varianty téhle dobroty. Jedna z nich je i tato. O pravý cheesecake se vlastně nejedná, ale na názvu zase až tolik nezáleží. Důležitá je chuť. A ta je úplně skvělá!

Nepečený čokoládový cheesecake s banány

Potřebujete:

  • 400 g máslových sušenek
  • 200 g másla
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml šlehačky
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 banány

Postup:

Jako první si z ledničky vyndejte máslo a mascarpone, oboje by mělo mít pokojovou teplotu. Šlehačku nechte v lednici, ta by naopak měla být co nejstudenější. Sušenky podrťte a smíchejte s povoleným máslem. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a na dno a okraje vmačkejte sušenkovou směs. Dejte do ledničky. Na vodní lázni rozpusťte 60 g čokolády, zbytek nastrouhejte škrabkou nebo na hrubším struhadle a nechte stranou na závěrečné ozdobení. Rozpuštěnou a trochu zchladlou čokoládu postupně ručně metličkou zamíchejte do mascarpone. Šlehačku ušlehejte a smíchejte s čokoládovým krémem. Na dno dortové formy rozkrájejte podélně dva banány, na ně navršte krém, posypte čokoládovými hoblinkami a nechte alespoň hodinu ztuhnout v lednici.

Proč jíst banány častěji?

Banány obsahují látku tryptofan, která pomáhá v našem těle vytvářet serotonin, hormon dobré nálady. Jsou také skvělým a kvalitním zdrojem energie, proto si je často dopřávají například tenisté během dlouhých vyčerpávajících zápasů. Jsou rovněž plné vitaminů, minerálů a antioxidantů. Přibližně 100 g banánu obsahuje 81 kcal, 1,5 g vlákniny a přibližně 20 g cukru, čím zralejší banán, tím více cukru. Ale vzdávat se jich nemusíte ani při hubnutí, jen je třeba si ohlídat snězené množství.

Banány jsou díky vysokému obsahu draslíku výborné i pro náš kardiovaskulární systém, tento prvek také pomáhá okysličovat mozek. Dále obsahují vitamíny C, B6, A i nezanedbatelné množství manganu.

Zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com) www.jonathanlordcheesecake.com, www.thoughtco.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související