Sladkost na neděli: Cheesecake s karamelizovanými ořechy a čokoládou

foto: Unsplash

Podzim je plný vůní a pokud si chcete zpříjemnit víkend, doporučujeme si něco dobrého upéct. Cheesecake s karamelizovanými ořechy a čokoládou je opravdu delikátní záležitost, hodná michelinských cukrářů. Ale hravě jej zvládnete i vy!

Většina lidí má za to, že cheesecake, což bychom mohli volně přeložit jako tvarohový či smetanový koláč, pochází z USA, konkrétně z New Yorku, kde je hodně populární a prodává se tu prakticky na každém rohu. Pravda ale je, že původ tvarohových dezertů sahá mnohem dál do historie.

Už před více než 4000 lety připravovali dezerty ze sýra například ve starém Řecku. Na ostrově Samos se našly důkazy, že prapředek dnešního cheesecaku se tu chystal ve formě placiček připravených z čerstvého sýra, smíchaného s moukou a medem. Pekly se na roštu a často se prý prodávaly na ulici jako rychlé občerstvení. Čerstvý sýr byl považován za velmi dobrý zdroj energie a existují důkazy, že byl i ve formě placiček či koláčků podáván sportovcům během prvních olympijských her v roce 776 př.n.l. Tvarohové koláče byly ale také ve starém Řecku velmi oblíbené jako svatební dezert.

Stará dobrá Anglie, tady má cheesecake svou kolébku

Podoba sýrových dezertů se pak během staletí proměňovala a zhruba ke konci středověku se v Evropě začaly připravovat ve formě větších koláčů. V první anglické kuchařce, napsané v roce 1390, najdeme už několik variant receptu na tvarohový koláč, který kromě čerstvého sýra obsahoval i vejce a různé příchutě. Po dobu dalších pěti století se pak téměř každá anglická kuchařka neobešla bez alespoň jednoho receptu na tvarohový koláč, což jen potvrzuje lásku, kterou Angličané k tomuto lahodnému dezertu chovají.

Není tedy divu, že se oblíbená pochoutka dostala s přistěhovalci i do amerických kolonií. V roce 1730 se Philadelphia stala domovem hospody „Cheesecake House“. Její majitelka Marthy Washington tu nabízela hned tři různé tvarohové koláče ochucené růžovou vodou a dalším kořením, z nichž jeden byl tzv. bez kůrky, tedy pečený ve formě. Další delikátnější ingredience, jako je citron či vanilka se pak do cheesecaků začaly přidávat až během 19. století.

Zásadní zlom při přípravě tohoto dezertu pak nastal v New Yorku kolem roku 1930, kdy byl v receptech do té doby tradiční čerstvý sýr postupně nahrazen jemnějším smetanovým. A začaly se do něj ve větší míře přidávat vaječné žloutky, čímž vznikl základ pro tolik oblíbený klasický cheesecake, který má dnes na menu snad každá lepší restaurace. A samozřejmě se vymýšlí různé varianty téhle dobrůtky.

Cheesecake s karamelizovanými ořechy a čokoládou

Potřebujete:

  • 250 g karamelových sušenek
  • 150 g másla
  • 500 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • 1 bio citrony
  • 50 g krupicového nebo třtinového cukru
  • 3–4 žloutky (podle velikosti vajec)
  • 30 g jemné krupičky
  • 60 g lískových oříšků
  • hořkou čokoládu

Postup:

Sušenky vložte do sáčku a podrťte (válečkem či paličkou na maso) nebo rozmixujte v robotu. Do směsi pak přidejte změklé máslo a vypracujte těsto. Klidně v robotu, bude pak jemnější. Pokud to děláte v ruce, zůstanou větší drobečky sušenek, což ale vůbec nevadí. Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vmačkejte do ní sušenkovou směs, rovnoměrně urovnejte a vytáhněte i do krajů.

Z asi 5 lžic cukru připravte světlejší karamel, do něj vmíchejte asi lžíci másla a vsypte předem opražené nahrubo podrcené oříšky. Směs nechte vychladnout a pak ji navrstvěte na sušenkový základ. Trochu karamelu si nechte stranou, nařeďte smetanou a jednotlivé porce moučníků jím pak před podáváním polijte.

Do sýra nastrouhejte citronovou kůru. Přidejte cukr, žloutky, krupičku a asi dvě minuty šlehejte, až se vše dobře do hladka promíchá.

Hmotu vlijte do formy a vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů, u horkovzdušné na 160 stupňů. Pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Potom troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte moučník zchladnout v troubě. Pokud byste ho hned vyndali, náplň se propadne a cheesecake nebude tak hezký na pohled. Na vychladlý pak hojně nastrouhejte hořkou čokoládu.

Zdroj: www.jonathanlordcheesecake.com, www.thoughtco.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář