Jedna z největších legend českého rocku i popu Petr Janda chystá ke svému nadcházejícímu jubileu unikátní desku. Ponese název Asi se mi nebude chtít. Jako předzvěst nyní představil píseň s názvem „Hrací skříňka“.
Mimořádná událost si žádá mimořádné činy. Přestože zpěvák Petr Janda neodmyslitelně patří ke kapele Olympic, jeho sólová deska je v mnohém odlišná. Čím? Rozhodně bilancováním a vzpomínáním. 2. května totiž tento sympaťák oslaví neuvěřitelných osmdesát let.
Na jeho připravovaném album zazní piano Petra Vondráčka, housle Pavla Šporcla, chybět nebudou ani Jiří Stivín, Emil Viklický, Antonín Gondolán, Jiří George Kozel či Kája Mařík a Dobrý večer quintet. Na albu nechybí ani duet s dcerou Martou Jandovou. Obsahovat bude dvanáct autorských písní a vyjde 22. dubna na CD se speciálními bonusy, na vinylu i digitálně.
„Řekl jsem si, že udělám desku napříč žánry. A tak jsem ji udělal. Na albu najdete pop, rock, folk, klasik, jazz i písničky. Prostě žánry, kterými jsem do určité míry prošel. Až si to poslechnete, zjistíte, že to i tak drží krásně pohromadě. Budu moc rád, když se vám moje album bude líbit. Pěknej poslech a volume right!“ vzkazuje svým fanouškům Petr Janda.
Základní sestavu tvoří producent a bubeník Lukáš Pavlík (Chinaski), basista Adam Stivín, pianista a textař Ondřej Fencl nebo zpěvák a textař Lukáš Koranda. Fanoušci se mohou radovat i z osobního setkání. Chybět totiž nebude ani koncertní turné k 60. výročí kapely Olympic, které vyvrcholí 18. a 19. listopadu ve Velkém sále Lucerny.
Legenda jménem Petr Janda
Petr Janda pochází z Prahy, kde také odmaturoval na jedenáctiletce, později se vyučil spojovací mechanikem a v tomto oboru i tři roky pracoval. Od dětství se ale zároveň věnoval hudbě, k níž ho přivedl otec, sám aktivní hráč na housle. S tímto nástrojem začínal i Petr Janda, a i když je jeho hudební kariéra spojena s kytarou, k houslím a houslistům dodnes chová úctu.
Jako kytarista začal Petr Janda vystupovat v roce 1961 se skupinou Sputnici, krátce pak vedl vlastní Big Beat Quintet, s Pavlem Chrastinou následně vstoupil do kapely Karkulka, která se vzápětí rozpadla na dvě tělesa a jedním z nich se stal Olympic. Již v roce 1965 převzal Petr Janda jeho vedení a brzy se kromě hry na kytaru začal uplatňovat jako zpěvák a skladatel.
Foto: se souhlasem Petra Jandy
Olympic v této době doprovázel i jiné zpěváky a můžeme jej slyšet na prvotních nahrávkách Karla Gotta nebo Yvonne Přenosilové, s Olympicem začínal také Miki Volek nebo Pavel Bobek. První dvě LP desky skupiny Olympic (Želva, 1968; Pták Rosomák, 1969) disponují dodnes silným hitovým potenciálem. Janda však neskládal pouze pro Olympic, ale svou kompoziční tvorbou obohatil zpěvník i řady jiných zpěváků, jeho písně zpívali například Václav Neckář, Marie Rottrová, Hana Zagorová, v neposlední řadě také Jiří Korn, který byl krátce členem skupiny Olympic.
Zpěvák Petr Janda se svou nejstarší dcerou, zpěvačkou Martou Jandovou / Foto: se souhlasem Petra Jandy
Vedle vydávání starších nahrávek Olympicu korunované závěrem kompletní reedice starších alb v roce 2010 pod značkou Supraphonu se Petr Janda poprvé dostal i k vlastním sólovým albům (Co je dobrý a co zlý, 1998; Jednou jó, jednou né, 2008). Skupina Olympic stále koncertuje a přes několikrát ohlášený rozchod kapely je jejich kalendář akcí stále nabitý.
zdroj: Supraphon.cz