Téměř každý, kdo míří o prázdninách do Řecka, ji už někdy ochutnal. Řecká musaka je tradiční jídlo, které voní létem a dovolenou. Ale tušíte, kde se tenhle pokrm vlastně vzal a jak si ho připravit i doma?
Esence správně kořeněného mletého masa, jemného lilku, brambor a krémovitá bohatost bešamelové omáčky tvoří mezinárodní úspěch tohoto jídla. Snad každá řecká rodina přísahá na ten svůj recept, pravda ale je, že se liší jen v detailech. Nejčastěji se připravuje z jehněčího či hovězího masa, setkat se ale dnes už můžete i s variantami z jiných druhů mas nebo jejich kombinacemi.
Zajímavá historie
Musaka rozhodně nepatří ke starodávným řeckým jídlům, Sókratés či Démosthenés ji velmi pravděpodobně nikdy nejedli. Nepřipravovala se ani ve starověkých Athénách, ani ve slavné Spartě. Podobný zapečený pokrm se ovšem vařil už odpradávna na celém Středním východě či Turecku, až později se jeho různé varianty dostaly až na Balkán. Jeho základem byl vždy lilek, surovina typická především pro arabskou kuchyni, která si na cestě do Evropy prošla velmi klikatou cestou – z východní Indie přes střední Asii až na Arabský poloostrov a do Egypta. Teprve až někdy ve 13. století se z arabských zemí lilky začaly dovážet a později i pěstovat v Itálii a Španělsku. Evropané jim ale dlouho nedůvěřovali a nejedli je v domnění, že jsou jedovaté. Řekové začali lilek ve větší míře pěstovat a konzumovat až někdy koncem 19. století.
Kde se vzala ta dnešní musaka?
Jídlo zvané musakhkhan, odkud je název musaka či moussaka pravděpodobně odvozen, se poprvé objevuje ve staré arabské knize ze 13. století známé jako Bagdádská kuchařka. Způsob přípravy staroarabské musaky se ale té dnešní řecké příliš nepodobá, stejně jako se jí nepodobají recepty stejnojmenných pokrmů, které se připravují v Libyi, Turecku či Moldavsku. Jejich základem nejsou brambory ani bešamel či sýr, ale vždy jen směs masa, lilků a rajčat.
Recept na musaku, tak jak ji známe dnes, vymyslel až ve 30. letech minulého století slavný řecký šéfkuchař Nikos Tselemendis. Tento kulinářský mistr vystudoval své umění ve Vídni a pracoval jako kuchař na různých zahraničních ambasádách. V roce 1919 se stal generálním ředitelem hotelu, v 1932 založil cukrářskou školu a zároveň napsal populární kuchařku. Zajímavostí je, že jeho kuchařská kniha se stále těší velké oblibě (dočkala se už více jak 15 vydání) a vaří podle ní mnoho slavných řeckých kuchařů.
Musaka – originální řecký recept
Potřebujete:
- 4 větší brambory
- 2-3 lilky
- 1 cibuli
- olivový olej
- tymián, sůl, pepř
Na masovou směs:
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky cukru
- 500 g mletého hovězího nebo jehněčího či skopového masa, nebo jejich směs
- 400 g drcených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl, pepř
- olivový olej
Na bešamelovou omáčku:
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 800 ml mléka
- 100 g nastrouhaného pecorina nebo parmazánu
- 2 žloutky
- čerstvě mletý pepř
- špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
Postup:
Připravte si masovou směs. Pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, přidejte maso, osolte, opepřete a osmahněte. Pak přidejte skořici a muškátový oříšek, orestujte, přidejte česnek, rajčatový protlak a chvilku na to rajčata. Nechte pozvolna dusit.
Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, smíchejte s cibulí pokrájenou na měsíčky, se solí, olivovým olejem, pepřem a tymiánem. Vložte do zapékací misky a ve vyhřáté troubě na cca 180 stupňů pečte 20 minut. Mezitím si nakrájejte lilek na plátky, posolte je a nechte tzv. vypotit. Vypuštěnou vodu odsajte ubrouskem a připravte si bešamel.
Máslo rozpusťte, přidejte mouku a do vzniklé jíšky postupně dolévejte mléko, až vznikne hustá, hladká omáčka. Stále míchejte a vařte jen mírně. Osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku. Nechte provařit cca 20 minut. Hotovou omáčku odstavte, přidejte žloutky, vymíchejte a vmíchejte sýr.
Na zapečené brambory vložte lilky promíchané s olejem, solí, pepřem a tymiánem. Lilky rozložte na brambory a pečte 20 minut. Na zapečený základ rozložte hotovou masovou směs, urovnejte, přidejte bešamelovou omáčku, posypte vrstvou nastrouhané sýra a celé zapečte asi 25 minut do zlatova. Hotová musaka se krájí na větší kostky a hned podává.
Zdroj: www.flymetothemoontravel.com, www.thespruceeats.com