Na cestách za dobrým jídlem: Švédské masové kuličky. Jaký je jejich příběh?

foto: Unsplash

Když se řekne švédské jídlo, většině z nás se vybaví masové kuličky, které si díky známému obchodnímu řetězci oblíbil snad celý svět. Jejich původ ale ve skutečnosti leží na zcela opačném konci Evropy. Až v dalekém Istanbulu.

Říkáte si, kde se oblíbené masové kuličky vlastně vzaly? No, ve Švédsku doma vážně nejsou. Tam bylo odpradávna hovězí i vepřové maso velmi drahé, takže o tradiční skandinávské jídlo se nejedná. Ve skutečnosti si recept na ně přivezl do své domoviny švédský král Karel XII., který vládl v letech 1697 až 1718.

Poděkujte sultánovi

Ač byl Karel XII. považován za skvělého vojevůdce, prohrál počátkem 18. století válku s Ruskem a následně skončil v exilu poblíž Benderu v Moldavsku, které tenkrát bylo součástí Osmanské říše. Dle Annie Mattson ze švédské univerzity v Uppsale se mu během té doby podařilo navázat s jejím sultánem Ahmedem III. velmi dobré vztahy a několikrát Turecko navštívil. A právě tady se tak trochu zamiloval do turecké kuchyně, zejména do masových kuliček zvaných köfte. Tehdejší osmanský sultán také osvobodil švédské ženy a děti z ruského zajetí, čímž se dobré vztahy mezi Švédskem a Tureckem ještě posílily.

Když se Karel XII. po letech strávených na jihu Evropy konečně dostal domů, přivezl si prý s sebou nejen recept na masové kuličky, ale také na pokrm dolamas, tj. zelný nebo vinný list plněný mletým masem. A dokonce i kávu.

Původní turecké köfte se objevují už v osmanské kuchařce z 15. století pod názvem kûfte, což znamená zbitý a rozdrcený. Připravovaly se tenkrát výhradně z hovězího, telecího nebo jehněčího masa. Muslimové jak známo vepřové nejedí. V průběhu staletí se ze slova kûfte stalo köfte a v turecké kuchyni se můžeme setkat i s polévkami s köfte, kuličkami podávanými s různými omáčkami či osmaženými v těstíčku. Podobné kuličky se připravují i z dalších ingerencí – například z ryb, bulguru, kuřecího masa, zeleniny a různých luštěnin.

Originální recept na švédské masové kuličky

Za krále Karla XII. se prý kuličky (po švédsku kötbullar) připravovaly výhradně z prvotřídního masa, vepřové panenky a hovězí svíčkové, šlo tedy o velmi drahé a vybrané jídlo. Švédové si k nim postupně přidali i omáčku a své oblíbené brusinky. A slavné jídlo bylo na světě. Dnes se jí po celé Skandinávii a většina lidí ani netuší, že jejich původ leží až v dalekém Turecku.

Pokud si chcete originální švédské masové kuličky připravit doma, je to velmi jednoduché.

Na 4–6 porcí potřebujete:

  • 75 g strouhanky
  • 500 g mleté směsi libovějšího hovězího a vepřového masa (může být půl na půl nebo 2/3 hovězího a 1/3 vepřového
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • sůl
  • pepř
  • špetku mletého nového koření
  • olej na smažení

Strouhanku nasypte do mléka, přidejte malou špetku nového koření a nechte asi 10 minut odpočívat. Mezitím nakrájejte cibuli na kostičky a osmažte na troše másla a olivového oleje, nesmí zhnědnout. Maso osolte a opepřete, přidejte strouhanku s mlékem, cibuli a vejce a vymíchejte hladkou směs. Vytvořte malé kuličky a každou pečlivě opečte ze všech stran na pánvi.

Do hlubší pánve nalijte asi deci a půl silného hovězího vývaru, zahustěte smetanou, nechte přejít varem a přidejte kousek másla. Do vzniklé omáčky pak vložte kuličky a nechte krátce na mírném ohni probublat, aby se kuličky omáčkou nasákly. Podávejte s naloženými brusinkami.

Zdroj: theculturetrip.com, www.tasteofhome.com, www.swedenhk.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související