Pečeme na Vánoce: Ořechové hvězdičky podle Ivety Fabešové

foto: Albatros Media

Už pečete? Nebo jste stále ve fázi hledání receptů? Jeden velmi osvědčený a ověřený tu pro vás máme. Ořechové hvězdičky podle Ivety Fabešové budou jistě patřit do zlatého fondu vašeho domácího pečení.

Jedna z našich nejlepších cukrářek Iveta Fabešová nedávno vydala naprosto unikátní knihu receptů „Vše sváteční“, inspirovanou slavnou kuchařkou Marie Janků-Sandtnerovou. Máte chuť si z ní něco upéct? Zkuste ořechové hvězdičky, jsou nepřekonatelné. „Dala jsem do knihy kus sebe a recepty upravila tak, jak si myslím, že by moderní pečení mělo vypadat. Uvědomila jsem si, že nejdůležitější je paní Sandtnerovou ctít a zároveň jí skrz sebe dovolit vstoupit do dnešní doby, kdy se cukrařina posunula a máme spoustu možností, jak z obyčejného zákusku vykouzlit dezert, z něhož se bude tajit dech. Kuchařka paní Sandtnerové z počátku 20. století obsahuje 40 receptů na tradiční cukroví a já se mu pokusila dát jim moderní ráz, ale zároveň s respektem, který si původní kniha a její autorka zaslouží,“ svěřila se nám Iveta Fabešová.

Ořechové hvězdičky podle Ivety Fabešové

  • 40 ks | příprava 1 hodina | pečení 20 minut

Těsto:

  • 70 g polohrubé mouky
  • 190 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 170 g másla
  • 110 g mouky z lískových ořechů
  • 3 žloutky
  • sekané lískové ořechy na ozdobu

Sníh z bílků: 60 g bílků, 120 g cukru krupice

Postup:

Na vál si prosejeme obě mouky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Přidáme máslo nakrájené na kousky, oříškovou mouku a vše spojíme žloutky. Lehce vypracované těsto vyválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme z něj hvězdičky. Ty vložíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme asi 20 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme sníh.

Do mísy od mixéru dáme bílky a cukr. Promícháme. Vložíme na vodní lázeň – v hrnci zahřejeme vodu a nad ni postavíme mísu. Dno mísy se nesmí dotýkat vody. Jakmile je směs zahřátá na 60 °C nebo je cukr rozpuštěný, tak ji pomocí metly vyšleháme úplně dotuha.

Připravený sníh přendáme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme na každou hvězdičku. Pomocí flambovací pistole sníh opečeme a dozdobíme kouskem lískového ořechu. Pokud nemáme flambovací pistoli, dáme hvězdičky se sněhem na chvíli do rozehřáté trouby.

Tip od Ivety: Takto připravený sníh vydrží bez problému dva až tři dny.

Kdo byla slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová?

Narodila se roku 1885 do rodiny pražského litografa Otty Sandtnera. Po studiích na Vyšší dívčí škole nakonec absolvovala vyhlášenou školu kuchařskou a hospodyňskou při Městské dívčí průmyslové škole a kurz pro učitelky na školách kuchařských a hospodyňských školy Vesna v Brně. Díky absolvovanému kurzu účetnictví mohla psát knihy tak, aby žádná kuchařka zbytečně neplýtvala. Po škole nastoupila jako učitelka v Městské dívčí odborné škole rodinné a živnostenské v Praze 2 a její žákyně ji přiměly k tomu, aby v roce 1924 vydala svou první a nejslavnější kuchařskou knihu. Na svém kontě má však kuchařek mnohem víc. Jsou to například: 60 obědů a večeří jednoduchých i složitých, s výměrem potravin pro pět osob podle čtyř ročních období; Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček; Lesní plody a jejich úprava v domácnosti; Ryby: předpisy a rozpočty rybích pokrmů nebo Zeleniny a saláty. Jednou z těchto kuchařek se inspirovala i Iveta Fabešová.

Vše sváteční, Iveta Fabešová peče podle Sandtnerky, Marie Janků-Sandtnerová, Iveta Fabešová 499 Kč

Sladkosti Ivety Fabešové patří mezi nejzářivější hvězdy na českém cukrářském nebi. A když se tato skvělá cukrářka nechá inspirovat tradičními recepty od Marie Sandtnerové, vzniknou přímo pohádkové výtvory. V knize na vás čekají desítky ověřených receptů na oblíbené české sváteční cukroví – vánočku, linecké, rohlíčky i mnohé netradiční a méně známé recepty. Oslavte Vánoce ve velkém stylu, doplňte svou sbírku rodinných receptů o další sladké poklady a inspirujte se praktickými profi tipy.

zdroj: Albatros Media

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související