Škola pečení: Domácí ciabatta. Čerstvá & křupavá je top!

foto: Unsplash

Bílý italský chléb ciabatta je ta nejběžnější věc, kterou najdete snad v každé italské domácnosti. Podává se úplně ke všemu a lze ji jíst na sto způsobů.

Slovo ciabatta v překladu znamení pantofle a když se na tenhle klasický protáhlý italský chleba podíváte, opravdu ji připomíná. No, možná spíš dřevák, ale to nic nemění na faktu, že je základem italského jídelníčku.

Nechybí na žádném stole, pokapaná prvotřídním olivovým olejem se jí ještě před předkrmem, jako příloha ke všem chodům, zejména k hlavnímu jídlu a každý správný Ital s ní na závěr hostiny vytře talíř, aby ani kapka dobré omáčky nepřišla nazmar. A když ztvrdne, rozhodně se nevyhodí. Stačí ji rozkrájet na kostky, ty opéct na olivovém oleji a přidat do zeleninového salátu. Nebo opéct krajíčky a ty posypat pokrájenými rajčaty, bazalkou a sýrem či ji jen rukama rozdrobit, smíchat s parmazánem a v téhle ‚strouhance’ obalit plátky telecího masa a usmažit. Dobrota!

Domácí ciabatta:

  • 750 g hladké mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 60 g droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 50 ml olivového oleje

Postup:

Jako první si musíte zadělat řidší kvásek. Na 400 g mouky rozdrobte všechno droždí, posypte cukrem, chvilku nechte a pak vlijte 300 ml vlažné vody. Zamíchejte a nechte na teplém tmavém místě nebo přikryté utěrkou vzejít. Pak do kvásku přidejte zbylých 350 g mouky, sůl, olej a vodu a vymíchejte hladké těsto. Nechte asi hodinku kynout. Z hotového těsta vytvarujte dvě šišky, asi 5 minut nechte odpočinout. Mezitím rozehřejte troubu na 180 stupňů, ciabatty potřete studenou vodou a vložte do horké trouby. Pečte asi 20–25 minut. Během pečení 1 – 2x potřete znovu vodou.

Náš tip: Ciabatta obložená mozzarelou a rajčaty:

foto: Jitka Lubojacká

Plátky ciabatty pokapejte olivovým olejem, obložte plátky mozzarely, cherry rajčaty a bazalkou. Osolte, opepřete, a hodujte. Nejlépe chutná s bílým vínem.

Další lekce domácí ho pečení. Vyzkoušeli jsme recepty, které opravdu fungují:





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související