Voňavý švestkový koláč. Jemnou chuť podtrhne vanilka a badyán

foto: Babiččina volba

Jak voní podzim? Po spadaném listí i koření, kterého s přibývající zimou používáme podvědomě víc a vybíráme si druhy, které voní silně až omamně. Neobejde se bez něj ani voňavý švestkový koláč z křehkého těsta.

Spojení šťavnaté chuti švestek s jemně sladkým a křupavým těstem je ideální volbou pro chladnější dny a zaručeně potěší vaše chuťové pohárky. Křehký švestkový mřížkový koláč je klasikou, vyzkoušejte tento osvědčený recept.

Proč jíst švestky?

Švestky jsou neodmyslitelnou součástí mnohých tradičních receptů. Nejsou jen chutným ovocem, ale i cenným zdrojem živin. Tyto modré plody jsou bohaté na vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin K a vitamin E. Podporují zdravé trávení a posilují imunitu. Obsahují také antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály. Kromě své výživové hodnoty mají i široké uplatnění v kuchyni – od povidel, přes kompoty až po koláče. Babiččin švestkový mřížkový koláč je krásným příkladem, jak z těchto plodů vykouzlit tradiční podzimní dobrotu, která potěší svou chutí a vůní každého milovníka sladkého pečení.

V kuchyni je ale můžete velmi dobře využít i naslano. Sušené švestky se přidávají třeba do zelňačky, obalené ve slanině a opečené poslouží jako zajímavá chuťovka k vínu. Také se z nich připravují různá čatní a omáčky k tučnějším masům. Během vaření se zvýrazňuje jejich nakyslost, která podporuje trávení, proto jsou báječné například k pečené huse, kachně, bůčku či žebrům.



Jakou zvolit mouku na těsto?

Každý ví, že správná volba mouky je základem úspěchu. Proto je důležité vybírat takové, které jsou vyrobeny z kvalitních odrůd obilí a ideálně umleté pouze z obilí českého původu. Na křehké těsto je nejlepší speciální mouka, vyvinutá přímo na míru těstům, která mají po vyválení držet svůj tvar. To se týká zejména cukroví, sušenek, koláčů či quichů. Těsto z této mouky se nelepí, netrhá a má jemnou strukturu, díky které je vhodné i k tvarování a vykrajování drobných tvarů. Mouka dodává těstům potřebnou křehkost.

Na voňavý švestkový koláč potřebujete:

  • 450 g hladké mouky na křehká těsta
  • 240 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 1/3 lžičky soli
  • 90 ml ledové vody
  • 400 g švestek
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • špetku badyánu a na špičku nože vanilkových zrníček z lusku

Postup: Do mísy robota nasypte veškeré suché ingredience a na nízké otáčky nechte robot s nástavcem na hnětení suroviny promíchat. Nakrájejte máslo čerstvě vyndané z lednice na kostky a přidejte je spolu s vejcem k těstu. Nakonec přilijte i ledovou vodu a nechte vypracovat těsto.

Pokud zpracováváte těsto ručně, vypracujte konečky prstů drobenku a pak co nejrychleji zapracujte do těsta. Křehké těsto potřebuje rychlou přípravu, máslo se nesmí při zpracování začít rozpouštět, jinak bude těsto tzv. přepálené a nebude dobré. Hotové nechte uležet ve fólii do lednice.

Mezitím si odpeckujte švestky a nakrájejte je na osminky. Poté vymažte formu na koláč a těsto rozdělte na poloviny. První polovinu vyválejte tak, aby vám těsto zaplnilo dno a část okrajů koláčové formy. Celé dno potom vyskládejte švestkami, posypanými lžící cukru smíchaným s kořením.

Odkrojky a druhou polovinu těsta vyválejte a rozkrájejte na pláty o šíři 3 a 1 cm, vždy tak, aby vám seděly do páru. Poté vyskládejte nejprve všechny páry (vždy kombinaci široký a úzký) proužků těsta jedním směrem. Každý druhý pár poté v polovině opatrně přehněte a začněte skládat do mřížky kolmo. Postupným nadzvedáváním a proplétáním vznikne krásná mřížka. Konce opatrně odkrojte a celou mřížku jemně přitiskněte na náplň. Ale pokud se vám nechce dělat mřížky, můžete těsto na švestky jednoduše nastrouhat.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C potřené vejcem a posypané cukrem do zezlátnutí. Před podáváním nechte zcela vychladnout a podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo ušlehanou smetanou.

Zdroj:  https://www.nzip.cz/clanek/1040-svestky, BBC Good Foodwebmd.comhealthline.combabiccinavolba.cz

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související