Křupavé hranolky z trouby s dipem a zeleninou

Zdravé mlsání
foto: Unsplash

Pokud hledáte tip na pamlsek, který si bez pocitu viny můžete vzít třeba k oblíbenému filmu, jste tu správně. Křupavé hranolky z trouby jsou přesně tím jídlem, které skvěle chutná, a navíc s trošku zamhouřeným okem projde i při dietě.

Dnešní vaření se obejde bez vážení a přesného soupisu ingrediencí. Berte ho jako inspiraci. Přizpůsobit si ho můžete dle svých chutí, ale neznám nikoho, kdo by neměl rád křupavé hranolky.

V čem je ten trik?

Smažené hranolky nasáklé olejem jsou postrachem všech, kdo se snaží udržet břicho v kalhotách. Existuje ovšem zdravější alternativa, které je podle mě ještě chuťově mnohem vychytanější. Přitom na přípravu docela jednoduchá. Ano, slyšíte správně, dobré hranolky se dají připravit i v troubě. A když to provedete podle tohoto receptu, zjistíte, že jsou ještě lepší než ty smažené. Vtip je v tom, že je krátce předvaříte. Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky a vhoďte do horké vody. Vařte je asi 3-5 minut, aby zůstaly polosyrové. Pak je osušte, pokapejte olivovým olejem, osolte hrubozrnnou solí a vložte do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečte asi 15 minut. Pak plech vyjměte, hranolky promíchejte a pečte ještě asi 10 minut. Potom troubu přepněte na gril a hranolky nechte krásně zezlátnout. Trvá to asi pět minut.

A co k nim?

Tyhle křupavé hranolky můžete podávat jako skvělou přílohu, famózní jsou například k burgerům. Pokud ale toužíte po zdravější variantě, doporučuju je podávat se zeleninovým salátem, ochuceným jen citronovo-olivovou zálivkou (šťáva z citronu, olivový olej, sůl, pepř a špetka cukru), pečenou zeleninou a různými dipy. Máte-li rádi česnek, doporučuju česnekový. Do zakysané smetany přidejte lžíci majonézy (nemusí být), rozmačkaný česnek a špetku cukru. Dalším tipem je rozmačkané avokádo, ochucené citronem, solí a pepřem. A do třetice přidám ještě rajčatový. Loupaná rajčata z konzervy velmi krátce rozmixujte, přidejte k nim pokrájenou dužinu z asi tří oloupaných čerstvých rajčat, 1-2 chilli papričky, sůl, pepř, špetku cukru a čerstvou bazalku.

Hostina může začít.


Grilovaná zelenina s pastou z pečených paprik

foto: Amirali Mirhashemian

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související