Víkendová rychlovka: Gyros v tortille

Za 20 minut na stole!
foto: Unsplash

Nechce se vám trávit sobotní dopoledne u sporáku? Nedivíme se. S tímhle receptem na gyros v tortille nakrmíte haldu hladových strávníků, a ještě dostanete pochvalu za skvělý oběd.

Gyros je pochoutka, kterou obvykle zaháníme hlad v létě na dovolené, ale k chuti určitě přijde i během pošmourného listopadového víkendu. Vnese k vám letní uvolněnou energii a děti to milují. Navíc, když ho připravíte správně, jde vlastně o docela lehké a vyvážené jídlo, které uspokojí náročnější jedlíky. Takže, co bude dnes k obědu? Gyros v tortille! Jupííííí!

Na gyros v tortille potřebujete:

Na 5-6 porcí:

  • 900 g kuřecího nebo vepřového masa
  • 12 malých tortill
  • 3 velká rajčata
  • 1 cibuli
  • římský salát
  • 1 okurku
  • koření na gyros
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petrželky
  • kelímek zakysané smetany
  • 300 g čedaru
  • 50 g majonézy (lze vynechat)

Postup:

Den předem si naložte maso pokrájené na malé kousky (kuřecí prsa či stehna, vepřovou pečeni nebo panenku). Použijte buď hotovou směs koření na gyros nebo si připravte vlastní marinádu. Do dvou lžic olivového oleje, přidejte lžičku oregana, asi půl lžičky papriky, tymiánu, rozmarýnu, bazalky, pepř a chilli. Přidejte citronovou kůru, špetku cukru, stroužek česneku a cibuli pokrájenou na kolečka. Solte až před pečením.

Jako první si připravte omáčku. Do zakysané smetany zamíchejte majonézu (nemusí být, pokud chcete ušetřit pár kalorií), asi 100 g najemno nastrouhaného čedaru a asi 1 stroužek podrceného česneku.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kostičky, salát natrhejte. Pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Zbylý sýr nastrouhejte nahrubo.

Maso si vyndejte z lednice předem, aby mělo před pečením pokojovou teplotu. Cibuli odstraňte a na rozpálené pánvi ho velmi zprudka opečte. Při pečení by nemělo pustit žádnou šťávu, proto je potřeba dávat ho na opravdu horkou pánev a péct rychle.

Nahřejte na pánvi tortilly, do každé vložte kousky opečeného masa, zeleninu, sýr a podávejte s připravenou omáčkou.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související