Mlsání na víkend: Nepečený dortík se slaným karamelem a ořechy

foto: Unsplash

Rychle připravený a neskutečně dobrý. To jsou hlavní přednosti tohoto dezertu. Nepečený dortík se slaným karamelem a ořechy je delikatesa, kterou zvládne každý, kdo umí vzít vařečku do ruky.

Máte chuť hřešit? Dobře hřešit? Tenhle nepečený dortík je k tomu jako stvořený. Víte, co se říká o lidech, kteří milují slaný karamel? Jeho chuť je komplikovaná a mnohovrstevná, takže přitahuje lidi se sofistikovaným přístupem k životu. Posiluje dospěláckou stylovost a sebevědomí. Skoro jako bychom říkali, podívejte se na mě, umím věcem přijít na kloub, poznám, co je dobré. Ale není v tom arogance, jen přirozená touha, aby nás svět viděl v tom nejlepším světle.

A jak tedy dortík připravit?

Nepečený dortík se slaným karamelem a ořechy

Na korpus potřebujete:

  • 200 g máslových sušenek
  • 120 g másla
  • 100 g lískových ořechů
  • 3 lžíce cukru

Na karamelový krém:

  • 250 g másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany 33%
  • lžičku soli

Postup:

Nejprve si připravte světlý karamel, do kterého vmíchejte nahrubo nadrcené ořechy. Z másla a sušenek si připravte korpus dortu, na něj pak vložte zkaramelizované ořechy a zalijte vyšlehaným krémem.

Ten připravíte takto. Do hlubší pánve dejte máslo, cukr a lžičku kvalitní soli a připravte světlý karamel. Jakmile začne zlátnout, postupně přidávejte zahřátou smetanu, směs přiveďte k varu a stáhněte z plotny. Vzniklou hmotu nechte mírně vychladnout a pak vyšlehejte na hladký krém.

Dort ozdobte lupínky soli a celými či rozpůlenými ořechy.



Proč do stravy zařadit více ořechů?

Pokud na ně nemáte alergii, měly by se lískové oříšky jíst i několikrát týdně. Vzhledem k vyšší kalorické hodnotě (628 kcal na 100 g) je třeba si pohlídat množství, doporučuje se kolem 25–30 gramů denně. Pokud bychom jich snědli například 100 g, znamenalo by to už téměř třetinu doporučeného denního příjmu kalorií. Lískové oříšky obsahují – na 100 g: tuky (60,75 g), bílkoviny (14,95 g) a uhlohydráty (16,7 g), vitaminy B1, B6 a minerály (zejména vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík a mangan). Mají také vyšší obsah kyseliny listové a jsou lépe stravitelné než například vlašské ořechy nebo mandle.

zdroj: www.nutrition-and-you.com, healthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související