Svatomartinské ořechové rohlíčky z kynutého těsta

Velmi návykové!
foto: Unsplash

Klasická svatomartinská dobrota jsou ořechové rohlíčky z kynutého těsta. Vyzkoušejte a jiné už péct nebudete.

Vypadají možná složitě, ale postup je velmi jednoduchý. V podstatě stačí připravit klasické kynuté těsto a pak už je jen zabalit a upéct. To zvládne i malé dítě, které si k tomu můžete přibrat. Věřte, pokud hledáte smysluplnou činnost, jak menší děti zabavit, není nic lepšího. Mají šikovné prstíky, takže dávat lžičkou náplň, balit rohlíčky i na závěr je potřít vejcem pro ně bude hračka. A když se trochu netrefí, no bože, svět se nezboří. Důležité je, že budou nadšené. O to víc, když pak ochutnají. Základní recept mluví o ořechové náplni, ale použít můžete tvarohovou (stejnou jako na buchty), kostičku čokolády, marmeládu, mák… Nebo klidně nic. Chutnají skvěle i jen tak pocukrované. Nebo je můžete po upečení rozříznout a naplnit ochuceným tvarohem, máslovým krémem s čokoládou či šlehačkou s ovocem. Určitě vás napadne i nějaká vlastní varianta.

Potřebujete:

  • 500 g mouky, 2/3 hladké, 1/3 polohrubé
  • 25 g droždí
  • 100 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky (může být i jedno celé vejce)
  • 2 dl mléka
  • 1 vejce na potření
  • špetka soli

Na nádivku: 180 g vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, 2 lžíce másla, 1-2 lžičky rumu

Postup:

Mouku nasypte do mísy, do důlku rozdrobte droždí, zakapejte pár lžičkami teplého mléka, posypte cukrem a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte povolené máslo, cukr, žloutky, teplé (ne horké) mléko a sůl. Vypracujte hladké těsto a nechte v teple kynout asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Je v něm dost másla, tak to trvá déle. Chce svůj čas. Pak ho srazte a nechte znovu kynout, dokud znovu pořádně nevyběhne zhruba na dvojnásobek.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Z každé vyválejte kulatou placku a rozdělte ji na osm trojúhelníků. Pokud chcete rohlíčky menší, udělejte jich víc. Na kraj širší části dejte lžičku náplně a poté od ní směrem ke špičce trojúhelníku sviňte rohlíček. Ořechové rohlíčky nechte zhruba 10 minut ještě na plechu kynout, pak potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů na cca 15 minut.

Poznámka autora:

Fotka u článku je ilustrační, ale když jsem je upekla já, vypadaly takhle.) Rodina se na ně okamžitě seběhla a opravdu chutnaly skvěle. Jen ta ořechová náplň trochu vytekla kolem, ale když po vytažení malinko ztuhla a ochutnala jsem jí… Byla opravdu božská, navíc vypadala krásně dekorativně. Takže pokud se to stane i vám, nesmutněte a ochutnejte. Je fakt skvělá. Pokud se tomu ale chcete vyhnout, smíchejte ořechy místo másla s bílkem, ten náplň spojí. Já dám ale příště máslo znovu.

foto: Jitka Lubojacká

Další vyzkoušené recepty:

Domácí croissanty krok za krokem

foto: Jitka Lubojacká

Babiččin linecký koláč s jablky. Zahřeje i na duši

linecký koláč
Foto: Jitka Lubojacká

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související