Podzim plní vůní: Plněná máslová dýně na dva způsoby

foto: Unsplash

Sezona dýní je tu. A kromě tradiční polévky můžete připravit mnoho jiných skvělých receptů z této oblíbené zeleniny. Dýně je velmi oblíbená surovina, protože je hodně variabilní a zkombinovat ji lze s mnoha ingrediencemi. Ale tahle plněná máslová dýně je nad všechno!

V úvodu jsme dýni označili za zeleninu, protože obvykle o ní tak uvažujeme a využitím v kuchyni ji určitě k zelenině můžeme přiřadit. Z botanického hlediska se ale jedná o ovoce, protože vše, co má uvnitř plodu semena, je ovoce. A to dýně rozhodně má. Dýní existuje velmi mnoho druhů všechny jsou jedlé. Nejznámější je určitě dýně hokaido, které se jako jediná neloupe. Ale z hlediska chuti je skvělá například máslová dýně, která je velmi vhodná k naplnění a následnému zapečení. Ale pokud nemáte zrovna tu, klidně použijte jakoukoli další, zklamáni z výsledku určitě nebudete.

Co dýně obsahuje?

Dýně jsou obecně nízkokalorické, zhruba 250 g čerstvé dýně obsahuje jen 49 kcal (z až 94 % ji tvoří voda), takže jsou určitě vhodně i při redukční dietě. Vynikají především obsahem betakarotenu a vitaminu A, ale dále v nich najdeme i mnoho dalších vitaminů a minerálů. Jeden šálek vařené dýně (245 gramů) obsahuje: 0,2 g tuku, 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 3 g vlákniny, 245 % doporučené denní dávky (DDD) vitaminu A, 19 % DDD vitaminu C, 16 % DDD draslíku, 11 % DDD mědi, 11 % DDD manganu, 11 % DDD vitaminu B2, 10 % DDD vitaminu E, 8 % DDD železa a kromě toho i malé množství hořčíku, fosforu, zinku a vitaminů skupiny B. Dýně je také jedním z nejlepších zdrojů luteinu a zeaxantinu, dvou látek spojených s nižším rizikem degenerativních změn způsobených věkem.

Recept vhodný i pro kuchařské amatéry

Dýně je skvělá surovina i pro ty, kdo do kuchyně chodí maximálně otevírat ledničku a vařit čaj. Její příprava je opravdu nenáročná. Dýni omyjte a rozkrojte na dvě poloviny, semínka vydlabejte. Dýni pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte i trochu čili. Vložte do rozpálené trouby a pečte podle velikosti asi 20 minut. Mezitím si připravte náplň. Nabízíme dvě varianty.

Krémovo-sýrová se špenátem a slaninou: Krémový sýr smíchejte s čerstvými listy špenátu, přidejte na kostičky opraženou slaninu a pořádnou dávku parmazánu. Pokud máte rádi, přidejte i černé olivy, dodají nádivce velmi pikantní chuť. Směsí vydlabanou a částečně upečenou dýni naplňte a zhruba 10 minut zapékejte.

Pikantní masová náplň: Mleté maso (ideálně směs vepřového, hovězího a trochy jehněčího) osmahněte na zpěněné cibuli a přidejte čili, čerstvý rozmarýn, bazalku a trochu oregana. Přidat lze ještě trochu sušených rajčat. Osolte, opepřete a nechte asi 20 minut dusit. Směsí pak naplňte vydlabanou a částečně upečenou dýni, posypte sýrem a zapečte 10-15 minut.

Zdroj: healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související