S příchodem podzimu se začínají dýně objevovat v obchodech a neopouští je celou zimu. Není divu, když jsou čím dál oblíbenější. Mnozí z nás je mají rádi pečené, nakládané na sladko… Možností je. Nebojte se experimentovat!
Na světě existují desítky druhů. Dýně hokaido je však jediná, která se před tepelnou úpravou neloupe. Proto je také v kuchyni neoblíbenější. Každopádně všechny druhy dýní jsou jedlé, a to i ty okrasné.
Zkuste například nakrájet na plátky dýni hokaido ochutit ji různými čerstvými či sušenými bylinkami, pokapat olivovým olejem a dát krátce zapéct do trouby. Chutná samotná, jako příloha, nebo jako součást sýrového talíře. Kontrast vytváří například s chuťově výrazným sýrem taleggio, s lahodnou gorgonzolou nebo s dobře vyzrálými ovčími sýry.
Dýně hokaido plněná pórkem a sýrem
Budete potřebovat:
- 50 g másla
- 2 ks pórku
- lžička plnotučné hořčice
- 2 lžíce jogurtu
- 2 lžíce smetany
- 125 g sýru Caprottino fresco
- špetku soli
- špetku pepře
- 4 ks dýně hokkaido
Postup:
Troubu rozehřejte na 190 stupňů, na pánev dejte 50 g másla a orestujte 2 velké pórky, očištěné a nakrájené na tenká kolečka. Jakmile se začne pórek restovat, přikryjte pánev pokličkou a duste po dobu asi 10 minut. Odstavte z plamene a přidejte lžičku hořčice, 2 lžíce jogurtu, 2 lžíce čerstvé smetany a 125 g sýru Caprottino fresco nakrájeného na kostičky, ochuťte solí a pepřem.
Vezměte 4 dýně hokaido, a pokud bude třeba, lehce seřízněte spodní část tak, aby stály. Z vrchní části odřízněte pokličku, dejte pozor, aby se nerozbila, a odložte ji stranou. Vnitřek dýně očistěte lžící a naplňte směsí pórku a sýrů. Přiklopte pokličkou a pečte v troubě na pekáči po dobu asi 25 minut, dokud nebude dužina měkká.