Jak využít cuketu? Bramborák, buchta nebo dokonalá voňavá nádivka

foto: Babiččina volba

Právě vrcholí sezóna cuket, a tak se tahle oblíbená zelenina dostává do centra pozornosti. Pokud máte chuť na změnu a nevíte si s letními přebytky rady, máme pro vás několik skvělých tipů, jak ji připravit. Cuketa je velmi variabilní součást jídelníčku.

Cuketa patří mezi velmi oblíbené plodiny, její pěstování je velmi snadné a využití pestré, takže se stala žádanou součástí jídelníčku. Tato letní tykev byla využívaná už před více než 7 000 lety. A dodnes je součástí mnoha kuchyní po celém světě. Nabízí hojnost živin a je nízkokalorická, což je hlavně díky vysokému obsahu vody – až 90 %.

Hodí se proto do mnoha lehkých pokrmů, které zbytečně nezatíží žaludek, a ještě tělo příjemně hydratují. Navíc jsou cukety spolehlivým zdrojem vlákniny, což je důležité pro dobré trávení, jsou plné antioxidantů jako je vitamín C, B či vitamínu A, který je podstatný pro udržení zdravé pokožky, zraku a imunity. Draslík, který je také v cuketě obsažený, pomáhá regulovat krevní tlak i udržovat správnou rovnováhu elektrolytů, které jsou klíčové pro správnou funkci nervů a svalů. Jedlé jsou i cuketové květy, dají se plnit nebo třeba obalovat v těstíčku. Nejvíce ceněné jsou u kuchařů malé pevné cukety, které jsou skvělé i jako náhrada těstovin nebo grilované.

Cuketová nádivka

V mnohem připomíná oblíbenou velikonoční nádivku, je ale o poznání méně kalorická. Naplnit s ní můžete také kuře, nasáklá výpekem bude ještě delikátnější.

Potřebujete:

  • 2-3 mladé cukety (zhruba 400 g, nastrouhané včetně slupky)
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 150 g studené šunky
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • hladkolistá petrželka
  • doplňkově podle sezony – rajčátka, sušená rajčata, špenát, jarní cibulka nebo šalotka, mladý česnek

Postup: Nastrouhanou cuketu, sýr, uzeninu a další suroviny v míse promíchejte. Osolte, opepřete, doplnit můžete také čerstvé bylinky (pažitku, tymián, bazalku)

Přidejte mouku, vejce a promíchejte. Pečte při 180 °C 35–40 minut ve vymazaném pekáčku nebo ve formě s pečicím papírem.

Cuketový bramborák

500 g cuket, 3 vejce, asi 3-4 lžíce hladké mouky, čerstvá majoránka, česnek dle chuti, sůl, pepř

Cukety nastrouhejte nahrubo, vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte vejce, majoránku, česnek, sůl, pepř a upečte v pekáčku nebo tvořte malé placičky a pečte jednotlivě. Přidat můžete i nakrájenou slaninu.

zdroj: medicalnewstoday.comhealthline.comusnews.com, Babiččina volba

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související