Sladkost na víkend: Jahodový cheesecake lehký jako pírko

foto: Unspalsh

Po tomhle určitě neztloustnete. Jahodový cheesecake si můžete připravit z domácího čerstvého sýra, tvarohu nebo mascarpone. Což už je trochu kaloričtější záležitost, ale když ho nabídnete návštěvě, zbyde na vás stejně jen malý kousek. Možná vůbec nic. Je totiž až neuvěřitelně lahodný.

Nikdo asi nespočítá, kolik variant tohoto moučníku na světě existuje. Patří k nejoblíbenějším dezertům, ať už jeho pečená varianta nebo ta připravená za studena. Jeden z největších tvarohových koláčů, zapsaný i v Guinessově knize rekordů upekli v Mexiku. Měl 2,5 metru v průměru, byl přelitý rozvařenými jahodami a 55 kuchařů ho připravovalo 60 hodin. Spotřebovali na něj téměř tunu smetanového sýra, stejné množství jogurtu, 350 kilogramů (772 liber) sušenek, 250 kilogramů (551 liber) cukru a 150 kilogramů (331 liber) másla. Po změření a zvážení jej pak rozdělili na neuvěřitelných 20 000 kousků.

Jak si připravit domácí sýr?

Jedno si raději vysvětleme hned. Nemluvíme tu o sýru v pravém slova smyslu, tedy, jak ho vnímáme v Čechách. Anglické slovo cheese označuje i mléčné výrobky typu žervé, lučina, cream fresh nebo francouzký crème fraîche, což bychom mohli označit za velmi tučnou zakysanou smetanu. A ta je na přípravu cheesecaku skvělá. Smíchat ji můžeme i s mascarpone. V obchodech je docela drahá, ale vyrobit si ji můžete i doma. Je to snadné.

Potřebuje jeden velký bílý jogurt (400 g) a jeden kelímek (250 ml) smetany ke šlehání (40%). Obě ingredience důkladně smíchejte. Směs přeneste do čisté vyvařené nebo vyžehlené utěrky a svažte do uzlíku. Ten postavte do cedníku s miskou. Tak, aby mohla odkapávat tekutina. Nechte v lednici 24 hodin.

Druhý den máte skvělý cream fresh jako stvořený pro jahodový cheesecake. Vykapanou syrovátku nevyhazujte. Můžete ji vypít, nebo použít na zadělání skvělého chleba či pečiva. A protože jahody už dozrávají a začínají se ve velkém objevovat na trzích i v obchodech, je nejvyšší čas si tuhle dobrotu připravit.

Jahodový cheesecake

Potřebujete:

  • 400 g máslových sušenek
  • 200 g másla
  • 450 g čerstvého sýra nebo 1 tučný tvaroh smíchaný s jednou ušlehanou smetanou (200 ml) nebo 200 g mascarpone také smíchané s ušlehanou smetanou
  • 2 vanilkové cukry
  • 300 g jahod
  • cukr dle chuti

Postup: Sušenky podrťte a smíchejte s povoleným máslem. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a na dno a okraje vmačkejte sušenkovou směs. Dejte do ledničky. Sýr či směs tvarohu nebo mascarpone se šlehačkou oslaďte a rozetřete na sušenkový základ. Kousky čerstvých jahod můžete přidat už do krému. Nebo jich zhruba polovinu nechte s cukrem v kastrůlku krátce převařit, do horkého pak přidejte asi dva plátky rozpuštěné želatiny a vmíchejte zbylé jahody. Zchladlou jahodovou směs pak ještě než začne tuhnout, vylijte na smetanový základ.

Kdo byl první?

Už před více než 4000 lety připravovali ve starém Řecku dezerty ze sýra. Na ostrově Samos se našly důkazy, že prapředek dnešního cheesecaku se tu chystal ve formě placiček připravených z čerstvého sýra, smíchaného s moukou a medem. Pekly se na roštu a často se prý prodávaly na ulici jako rychlé občerstvení. Čerstvý sýr byl považován za velmi dobrý zdroj energie a existují důkazy, že byl i ve formě placiček či koláčků podáván sportovcům během prvních olympijských her v roce 776 př.n.l. Tvarohové koláče byly ale také ve starém Řecku velmi oblíbené jako svatební dezert.

K popularizaci cheesecaku, tak jak ho známe dnes, přispěli britští přistěhovalci, kteří si recepty na své oblíbené pečené tvarohové koláče přivezli s sebou do USA. Nepečený cheesecake z krémového sýra prý začal jako první v roce 1942 servírovat svým hostům Arnold Reuben, majitel slavného newyorského podniku Turf Restaurant.

Zdroj: worldrecordacademy.com, www.bbc.co.uk/food, www.jonathanlordcheesecake.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související