Ten nejlepší borůvkový koláč z křehkého těsta. S křupavou drobenkou

foto: Unsplash

Lesy se začínají modrat po borůvkách a tak je nejvyšší čas popřemýšlet, co s prázdninovou úrodou udělat. Kromě ovocných knedlíků je tou nejlepší volbou, jak je zpracovat, borůvkový koláč. Z křehkého těsta samozřejmě, protože ten jen skutečně nejlepší.

Borůvky jsou právem označované za super potravinu, protože vynikají mnoha benefity. Tak zaprvé jsou nízkokalorické, takže pokud je nezasypete horou cukru, můžete si jich dopřát tolik, kolik jen sníte. Mají i vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a vitaminu K, který nám často chybí, aniž o tom víme. Ten je důležitý pro správnou činnost jater a srážlivost krve. Bez vitaminu K bychom také jen těžko vstřebávali vápník, proto je jeho dostatek také důležitý jako prevence osteoporózy. Borůvky vynikají i vysokým obsahem antioxidantů, které chrání naše tělo před volnými radikály. Některé studie také naznačily, že borůvky a borůvková šťáva snižují poškození DNA, což je hlavní příčinou stárnutí.

Jeden šálek borůvek, což je přibližně 150 g, obsahuje:

  • Vláknina: 4 gramy
  • Vitamin C: 24% denní doporučené dávky
  • Vitamin K: 36% denní doporučené dávky
  • Mangan: 25% denní doporučené dávky
  • Kalorie: 84 kcal
  • Sacharidy: 15 g

Ten nejlepší borůvkový koláč s křupavou drobenkou

Potřebujete:

  • 210 g hladké mouky
  • 115 g změklého másla
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g borůvek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíci škrobové moučky nebo mandlové mouky
  • špetku skořice
  • na drobenku: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 60 g másla

Postup: Z mouky, másla, vejce a špetky soli si připravte těsto. Při zpracování se nejdříve hodně drobí, ale postupně se spojí. V některých receptech se přidává i cukr, ale není to nutné, borůvky jsou sladké dost. Těsto nechte asi hodinu odležet v ledničce. Mezitím si připravte borůvky a drobenku. Opláchněte je studenou vodou a nechte oschnout. Pak je smíchejte s cukrem a trochou škrobu či mandlové mouky, zabrání tomu, aby z borůvek vyteklo příliš šťávy, která by pak rozmočila těsto.

Těsto vmačkejte do kulaté formy, navrstvěte na něj borůvky a drobenku a dejte hned péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Peče se asi 30 minut.

Zdroj: www.healthline.com, PubMed.gov, www.integrativenutrition.com, www.bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související

Napsat komentář