Zdálo by se, že mrkvový dort je objev posledních let, já na něj ale našla recept v jednom velmi starém sešitu po prababičce, který vytiskli v roce 1924! A víte co? Byl skvělý, navíc se obejde bez zrnka mouky!
Když se před lety začaly v kavárnách objevovat mrkvové dorty, působilo to dojmem, že jde o něco hodně sofistikovaného, dokonce snad i zdravého. Osobně jsem tenhle moučník znala z Anglie, kde jej ale docela málo sladí a s krémem taky šetří. Ale přiznávám, mrkvový dort mám hodně ráda. Obvykle ho peču podle svého osvědčeného receptu, ovšem nález receptu z roku 1924 byl pro mě velkým překvapením. Vyzkoušela jsem ho a byl vážně moc dobrý. V původním receptu není žádný krém, já ho ale upekla v malé dortové formě a naplnila menším množstvím směsi šlehačky a mascarpone s trochou citronové kúry. Byl dokonalý. Ale klidně si ho upečte jen tak, litovat určitě nebudete. Zajímavé je, že se obejde úplně bez mouky.
Na mrkvový dort po prababičce potřebujete:
- 4 větší čerstvá vejce
- 15 dkg cukru
- 12 dkg lístkových oříšků
- 15 dkg nastrouhané mladé mrkve
- 1/2 citronu
Postup: Žloutky utřeme do pěny s cukrem, přidáme citronovou kůru z půlky citronu (použila jsem bio), špetku soli, podrcené oříšky, které jsme nejdříve opražili na sucho na pánvi, najemno nastrouhanou mrkev, špetku vanilky, citronovou šťávu z půlky citronu a nakonec tuhý sníh z bílků. Lehce promícháme a vlijeme do menší vymazané formy. Peče se asi 25 minut ve vyhřáté troubě, (já pekla na 170 stupňů). Po upečení stačí jen pocukrovat, nebo jej můžete po vychladnutí rozkrojit a naplnit buď jen šlehačkou nebo krémem: šlehačka se zakysanou smetanou či mascarpone. Pomazat se dá i navrch a ještě ozdobit oříšky nebo třeba čokoládovým posypem.
Ps: S lískovými oříšky byl tenhle mrkvový dort moc dobrý, ale příště vyzkouším variantu s vlašskými, myslím, že bude také skvělá.
Další skvělé recepty: