Z cyklu zapomenuté recepty: Mrkvový dort po prababičce. Bez mouky!

foto: Unsplash

Zdálo by se, že mrkvový dort je objev posledních let, já na něj ale našla recept v jednom velmi starém sešitu po prababičce, který vytiskli v roce 1924! A víte co? Byl skvělý, navíc se obejde bez zrnka mouky!

Když se před lety začaly v kavárnách objevovat mrkvové dorty, působilo to dojmem, že jde o něco hodně sofistikovaného, dokonce snad i zdravého. Osobně jsem tenhle moučník znala z Anglie, kde jej ale docela málo sladí a s krémem taky šetří. Ale přiznávám, mrkvový dort mám hodně ráda. Obvykle ho peču podle svého osvědčeného receptu, ovšem nález receptu z roku 1924 byl pro mě velkým překvapením. Vyzkoušela jsem ho a byl vážně moc dobrý. V původním receptu není žádný krém, já ho ale upekla v malé dortové formě a naplnila menším množstvím směsi šlehačky a mascarpone s trochou citronové kúry. Byl dokonalý. Ale klidně si ho upečte jen tak, litovat určitě nebudete. Zajímavé je, že se obejde úplně bez mouky.

Na mrkvový dort po prababičce potřebujete:

  • 4 větší čerstvá vejce
  • 15 dkg cukru
  • 12 dkg lístkových oříšků
  • 15 dkg nastrouhané mladé mrkve
  • 1/2 citronu

Postup: Žloutky utřeme do pěny s cukrem, přidáme citronovou kůru z půlky citronu (použila jsem bio), špetku soli, podrcené oříšky, které jsme nejdříve opražili na sucho na pánvi, najemno nastrouhanou mrkev, špetku vanilky, citronovou šťávu z půlky citronu a nakonec tuhý sníh z bílků. Lehce promícháme a vlijeme do menší vymazané formy. Peče se asi 25 minut ve vyhřáté troubě, (já pekla na 170 stupňů). Po upečení stačí jen pocukrovat, nebo jej můžete po vychladnutí rozkrojit a naplnit buď jen šlehačkou nebo krémem: šlehačka se zakysanou smetanou či mascarpone. Pomazat se dá i navrch a ještě ozdobit oříšky nebo třeba čokoládovým posypem.

Ps: S lískovými oříšky byl tenhle mrkvový dort moc dobrý, ale příště vyzkouším variantu s vlašskými, myslím, že bude také skvělá.

Další skvělé recepty:




Rádi pečete? Vyzkoušejte naši školu pečení!



Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související