Mám ráda jednoduché recepty. Navíc, když vám takový doporučí kuchařská celebrita, vyzkoušet ho prostě musíte. A dobrý perník vážně miluju….
Recept na jednoduchý hrnkový perník na plech jsem našla v kuchařce Emma a šéfkuchaři (Albatrosmedia). Zaujal mě svou jednoduchostí a protože perník na plech patří u nás doma k oblíbeným víkendovým moučníkům, musela jsem ho vyzkoušet. Mám sice recept na svůj nejoblíbenější čokoládový perník po babičce, ale co když tenhle bude lepší? Postup je tedy víc než snadný a určitě jej zvládnou i větší děti, které si k přípravě můžete zavolat na pomoc.
Perník podle Jana Punčocháře
Potřebujete:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek rostlinné oleje
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 2 hrnky mléka
- jahodový džem
- 100 g tmavé čokolády
- 1 lžíce másla
- 50 g plátků mandlí
- 500 g jahod
- 300 ml šlehačky
Postup:
Všechny suroviny promíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem, uhlaďte a pečte asi 45 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Vkládá se do vyhřáté trouby na 175 stupňů. Horký perník potřete džemem a nechte vychladnout. Čokoládu s máslem rozpusťte na vodní lázni, promíchejte, natřete na perník a zasypte mandlemi. Ozdobte čerstvými jahodami a šlehačkou.
Moje zkušenost: Recept to přímo neříká, ale jsem zvyklá při přípravě vždy smíchat nejdříve suché suroviny a teprve pak dát ostatní, což je vždy lepší, těsto je dříve krásně hladké a kompaktní. Perník se upekl hezky a voněl krásně. Překvapilo mě, že se má marmeláda či džem mazat ještě na horký, ale už vím proč, téměř se do upečeného vsaje a nezůstane na povrchu. Čokoláda navrch je skvělá a s mandlemi je to skvělá kombinace, to nám chutnalo moc. Jen pokud nemáte rádi hořkou, klidně bych použila mléčnou a dovedu si představit, že by byl perník skvělý i s kvalitní bílou, to určitě zkusím příště. Jahody jsem neměla, ale našla jsem v mrazáku ještě maliny, tak jsem je krátce rozvařila s cukrem a jednotlivé porce s nimi polila. Bylo to opravdu mňam! Pro můj recept na perník po babičce mám sice pořád slabost, ale tenhle recept si určitě schovám do svého zlatého fondu a upeču znovu.
Další skvělé a vyzkoušené recepty: