Vyzkoušeli jsme: Perník podle Jana Punčocháře. A chutnal skvěle

foto: Albatros Media

Mám ráda jednoduché recepty. Navíc, když vám takový doporučí kuchařská celebrita, vyzkoušet ho prostě musíte. A dobrý perník vážně miluju….

Recept na jednoduchý hrnkový perník na plech jsem našla v kuchařce Emma a šéfkuchaři (Albatrosmedia). Zaujal mě svou jednoduchostí a protože perník na plech patří u nás doma k oblíbeným víkendovým moučníkům, musela jsem ho vyzkoušet. Mám sice recept na svůj nejoblíbenější čokoládový perník po babičce, ale co když tenhle bude lepší? Postup je tedy víc než snadný a určitě jej zvládnou i větší děti, které si k přípravě můžete zavolat na pomoc.

Perník podle Jana Punčocháře

Potřebujete:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek rostlinné oleje
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 hrnky mléka
  • jahodový džem
  • 100 g tmavé čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 50 g plátků mandlí
  • 500 g jahod
  • 300 ml šlehačky

Postup:

Všechny suroviny promíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem, uhlaďte a pečte asi 45 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Vkládá se do vyhřáté trouby na 175 stupňů. Horký perník potřete džemem a nechte vychladnout. Čokoládu s máslem rozpusťte na vodní lázni, promíchejte, natřete na perník a zasypte mandlemi. Ozdobte čerstvými jahodami a šlehačkou.

Moje zkušenost: Recept to přímo neříká, ale jsem zvyklá při přípravě vždy smíchat nejdříve suché suroviny a teprve pak dát ostatní, což je vždy lepší, těsto je dříve krásně hladké a kompaktní. Perník se upekl hezky a voněl krásně. Překvapilo mě, že se má marmeláda či džem mazat ještě na horký, ale už vím proč, téměř se do upečeného vsaje a nezůstane na povrchu. Čokoláda navrch je skvělá a s mandlemi je to skvělá kombinace, to nám chutnalo moc. Jen pokud nemáte rádi hořkou, klidně bych použila mléčnou a dovedu si představit, že by byl perník skvělý i s kvalitní bílou, to určitě zkusím příště. Jahody jsem neměla, ale našla jsem v mrazáku ještě maliny, tak jsem je krátce rozvařila s cukrem a jednotlivé porce s nimi polila. Bylo to opravdu mňam! Pro můj recept na perník po babičce mám sice pořád slabost, ale tenhle recept si určitě schovám do svého zlatého fondu a upeču znovu.

Další skvělé a vyzkoušené recepty:





Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související