Zapomeňte na rizoto. Hráškové risotto vás překvapí svou delikátní chutí

S masem i bez!
foto: archiv redakce

Na pravé italské risotto si mnozí musí zvykat. Těm, kdo vyrostli na české klasice, kdy se obralo kuře od oběda a smíchalo s uvařenou rýží z pytlíku (nic proti tomu, když zbylo z kuřete dost šťávy, byla to dobrota), často přijde mazlavé a rýže nedovařená. Ale přesně tak to Italové mají rádi. Zrnka pěkně na skus a konzistence krémová…

Ač jinak italskou kuchyni zbožňuji, také mi chvilku trvalo, než jsem se k téhle dobrotě projedla. Definitivní zlom nastal, když jsem si jednou v Miláně, přejedená těstovin, objednala hráškové risotto. Bylo neskutečně dobré! Ta jemná delikátní, a přitom správně výrazná chuť, mě úplně dostala. Od té doby hledám recepty, a zkouším ji napodobit. A tenhle, o který se s vámi dnes podělím, se tomu mému milánskému originálu blíží nejvíc.

Na hráškové risotto pro 4 osoby potřebujete:

  • 200 g rýže na risotto (Arborio, Carnaroli)
  • 2 menší šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 100 ml suchého bílého vína (nemusí být)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 50 g másla
  • 70 g strouhaného parmezánu
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • čerstvá bazalka

Postup:

Šalotku jemně nakrájejte a zpěňte na olivovém oleji. Přidejte rýži a asi dvě minuty restujte, až se zrníčka obalí tukem. Pak vsypte česnek pokrájený na plátky a téměř hned, aby nezhořkl, zalijte vínem. Nechte ho vyvařit a přilijte asi půl litru vývaru. Vařte na mírném ohni a stále podlívejte vývarem. Zhruba po deseti minutách přidejte hrášek. Polovinu celá zrnka, tu druhou umixujte do hladka a přidejte k rýži. Asi po 15 až 18 minutách bude rýže přesně na zkus. V tu chvíli odstavte z ohně a přisypte nastrouhaný parmezán nebo Grana Padano a na závěr vmíchejte máslo a natrhané lístky bazalky. V sezoně můžete přidat i uvařené kousky zeleného chřestu. Moc dobrá je i varianta pro masožrouty, kdy osolíte, opepříte a opečete špalíky vepřové panenky a ty pak po odpočinutí nakrájíte na plátky a dáte na rizoto.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související