Klasika jinak: Plněné papriky po balkánsku. Pečené!

Zapomeňte na školní jídelnu
foto: Pixabay

Znám hodně lidí, co plněné papriky nejí. Úplně jim rozumím. Taky mi je ve školce zošklivili tak, že jsem je většinu života neměla odvahu znovu zkusit. Což platilo jen do momentu, než jsem je ochutnala na návštěvě v Makedonii.

Plněné papriky s masem a pečené s rajčaty jsou totiž úplně něco jiného, než známe u nás. Nevím, kde se vzal ten recept se smetanovou omáčkou, ale podle mě spojení paprik a smetany prostě nefunguje. Raději zkuste tenhle recept, vlastně je to úplně jiné jídlo. A vážně moc dobré. Voní po bylinkách, pečeném mase a rajčatech… Jediné, o co může být spor, je, zda do masa patří rýže nebo sýr. Jedla jsem oboje a každá varianta má své, ale mě víc chutná ta sýrem. Proto vám ji tu předkládám, ale klidně si zkuste oboje a pak se rozhodněte.

Na plněné papriky po balkánsku pro čtyři osoby potřebujete:

  • 8 větších masitých paprik nebo cca 10 zelených dlouhých
  • 700 g mletého masa (zvolte dle svých preferencí, ale nejlepší je varianta 1/3 hovězího, 1/3 jehněčího a 1/3 vepřového)
  • 1 vejce
  • 100 g slaného (balkánského) sýra nebo vařené rýže
  • 3 cibule
  • 300 g oloupaných rajčat, čerstvých nebo z konzervy
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 2 lžíce směsi bylin: tymián, šalvěj, saturejka a hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • 200 ml vývaru nebo vody

Postup:

Maso umelte, přidejte vejce, osolte, opepřete, přidejte bylinky, sýr nakrájený na malé kousky nebo uvařenou rýži a dvě cibule, které jste si předem pokrájené osmahli na oleji.

Papriky omyjte, seřízněte vršky, vydlabejte, a naplňte masovou směsí. Přiklopte seříznutými vršky jako víčkem a naskládejte do pekáčku. Přidejte pokrájená rajčata, zbylou cibuli pokrájenou na kolečka, pokapejte olejem, přilijte vývar nebo vodu a vložte do horké trouby na 190 stupňů na cca 30 minut.


Dobrota největší: Maminčiny kapustové karbanátky. S masem!

Kapustové karbanátky skvěle chutnají samotné nebo s bramborovou kaší.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související