Plněné papriky jsou jídlo, které mnoho lidí nejí, často ale jen proto, že ho zná ve špatné úpravě. Když ale ochutnáte plněné papriky tak, jak se připravují především na Balkáně, změníte názor. Navíc velmi podobně můžete připravit i další druhy zeleniny například lilek nebo cukety.
Plněné papriky s masem a pečené s rajčaty jsou totiž úplně něco jiného, než známe u nás. Těžko říct, kde se vzal recept se smetanovou omáčkou, spojení paprik a smetany je totiž kombinace, která mnoho lidí od plněných paprik odrazuje. Raději zkuste tuhle úpravu,, vlastně je to úplně jiné jídlo. A vážně moc dobré. Voní po bylinkách, pečeném mase a rajčatech… Jediné, o co může být spor, je, zda do masa patří rýže nebo sýr. Klidně si vyzkoušejte oboje, každá varianta má své.
Na plněné papriky po balkánsku pro čtyři osoby potřebujete:
- 8 větších masitých paprik nebo cca 10 zelených dlouhých
- 700 g mletého masa (zvolte dle svých preferencí, ale nejlepší je varianta 1/3 hovězího, 1/3 jehněčího a 1/3 vepřového)
- 1 vejce
- 100 g slaného (balkánského) sýra nebo vařené rýže
- 3 cibule
- 300 g oloupaných rajčat, čerstvých nebo z konzervy
- sůl, pepř
- olivový olej
- 2 lžíce bylinek: tymián, šalvěj, saturejka a hrst čerstvé hladkolisté petržele
- 200 ml vývaru nebo vody
Postup:
Maso umelte, přidejte vejce, osolte, opepřete, přidejte bylinky, sýr nakrájený na malé kousky nebo uvařenou rýži a dvě cibule, které jste si předem pokrájené osmahli na oleji.
Papriky omyjte, seřízněte vršky, vydlabejte, a naplňte masovou směsí. Přiklopte seříznutými vršky jako víčkem a naskládejte do pekáčku. Přidejte pokrájená rajčata, zbylou cibuli pokrájenou na kolečka, pokapejte olejem, přilijte vývar nebo vodu a vložte do horké trouby na 190 stupňů na cca 30 minut.
Kde se vzaly papriky?
Papriky náleží k velmi starým kulturním rostlinám, existují důkazy, že je lidé pěstovaly v Latinské Americe dávno před objevení Ameriky. Aztékové, Mayové, Inkové a další domorodé národy pěstovaly desítky různých typů paprik dávno před příchodem Španělů a používali je nejen k jídlu ale i při náboženských obřadech. Nejstarší nálezy semínek papriky seté pocházejí ze středovýchodního Mexika a jsou datovány do doby asi před 8000 lety, přičemž přibližně před 6000 lety došlo k její domestikaci. Nejstarší nálezy papriky čínské, staré přibližně 8500 let pocházejí z Peru z jeskyně Guitarrero.
Do Evropy přivezl poprvé papriky v roce 1493 lékař Diego Álvarez Chanca, účastník druhé Kolumbovy výpravy do Karibiku. Během následujících několika desetiletí se jejich pěstování rozšířilo nejen po Evropě, ale i na Středním východě, v Africe, Indii nebo Číně. První kresba papriky v evropské literatuře se objevila v díle Codex Amphibiorum z roku 1540. V Čechách se první papriky začaly pěstovat na konci 16. století. Většina světových kuchyní má alespoň jedno jídlo založené výhradně na paprikách, oblíbené jsou zejména v jižní Evropě, Turecku a v arabských zemích.
Zdroj: www.britannica.com, www.bbc.co.uk, cs.wikipedia.org