Některé recepty se dědí z generace na generaci jako rodinný poklad. Což je přesně tento případ. Na Štědrý den u nás doma nesmí na stole chybět mandlové sušenky. Bez nich by Vánoce opravdu být nemohly.
Jsou tak dobré, že zatím chutnaly úplně každému, komu jsem je nabídla. Moje babička tvrdí, že tenhle recept na mandlové sušenky má ještě od své babičky. Což znamená, že jeho původ lze vystopovat někam na konec 19. století, pravděpodobně ale bude ještě starší. Jeho výhodou je, že je úplně jednoduchý, jen z několika surovin a téměř bezpracný. A tak dobrý, že ho většinou u nás děláme až ze tří dávek. Zkuste a přesvědčte se sami.
Na mandlové sušenky (1 dávka) potřebujete:
- 30 dkg hladké mouky
- 12 dkg másla
- 12 dkg cukru moučka
- 10 dkg nahrubo nasekaných oloupaných mandlí
Postup:
Všechny suroviny zpracujte na hladké těsto a nechte v lednici odležet do druhého dne. Pak z něho vytvarujte váleček, který rozkrájejte na asi půl centimetru silná kolečka. Můžete je ještě posypat lupínky mandlí, ale není nezbytné. Ta dejte na plech a pečte asi 15 minut na cca 160 stupňů. Dají se i polít čokoládou, ale nám chutnají jen tak.
Související:
