Biftek z červené řepy. Dobrota, která nadchne svou lahodností

foto: Jitka Lubojacká

I milovníci masa by měli zkusit tuhle dobrůtku z červené řepy. Netvrdíme, že chutná jako maso. To vůbec ne. Ale svou báječnou chutí se mu vyrovná a dokonce si troufáme tvrdit, že v mnohém ho i předčí. To tajemství je samozřejmě ve správném dochucení.

Je mnoho důvodů, proč bychom si červené řepy měli víc vážit a jíst ji častěji. Kdysi oblíbená surovina je teď trochu popelkou. A to hlavně proto, že mnoho lidí jednoduše neví, jak ji připravit. Přitom je levná a když víte, jak na ni, i velmi delikátní a navíc zdravá. Správně připravená je opravdovou lahůdkou.

Proč jíst více červené řepy?

Jednak má nízký obsah tuku (na 100 g řepy jen 1g tuku), proto je vhodná při dietách, ale také je plná vitaminů, minerálů (zejména draslíku), tudíž skvělým základem zdravé stravy. Červená řepa je také jedním z nejbohatších zdrojů glutaminu, aminokyseliny, důležité pro podporu správné funkce střev. Rostlinný pigment betacyanin, který dává červené řepě její typickou purpurově karmínovou barvu, je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů. To znamená, že pomáhá chránit buňky před poškozením a může být užitečný v boji proti stavům souvisejícím s věkem.

Navíc je červená řepa opravdu dobrá. Konzumovat se mohou i její čerstvé listy, ty však mají výrazně nahořklou chuť, lehce připomínající rukolu. Ale do salátů jsou skvělé, zejména pokud je smícháte ještě s dalšími druhy. Kořen řepy je sladký a správně upravený nahradí i maso. Já tuhle úpravu ochutnala v jihotyrolském Brixenu. A tak mě nadchla, že i když mám maso ráda, řekla jsem si, že když může vegetariánské jídlo chutnat takhle skvěle, budu ho jíst méně. A s chutí ho nahradím touhle dobrotou.

Bitek z červené řepy s celerovým pyré a piniovými oříšky

Bulvy řepy očistěte, omyjte, osušte a každou zvlášť zabalte do alobalu. Dejte je péct do vyhřáté trouby do měkka. Podle velikosti to trvá cca 40 minut. Řepa by ale měla zůstat trochu pevná a po rozkrojení tzv. pružit. Mezitím si oloupejte celer, rozkrájejte ho na větší kousky, pokapejte olivovým olejem, osolte opepřete, přidejte kousek másla a dejte péct k řepě. Pečte zhruba 25 minut do změknutí. Hotový pak rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy, pozvedne jeho chuť. Na závěr přidejte kousek másla, malinko smetany a nechte pyré v teple odpočívat.

Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Ty osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a dejte na chvíli prohřát pod gril nebo zpátky do trouby. Na pánvi si mezitím ještě osmahněte pár piniových oříšků na směsi olivového oleje a másla.

Na talíře pak dejte celerové pyré, „bifteky“ červené řepy, posypte oříšky, pokapejte pár kapkami citronové šťávy, olivovým olejem a špetkou čerstvě umletého pepře. Podávat můžete i s na másle krátce podušeným mangoldem a pár stroužky pečeného česneku.

Zdroj: bbcgoodfood.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související