Pro lepší náladu: Voňavý jablečno-dýňový koláč z křehkého těsta

Oslaďte si život!
foto: Unsplash

Čím si zpříjemnit pošmourný listopadový víkend? Koláč s náplní voňavou tak, že se seběhnou i sousedi, je to tou pravou volbou!

Miluju koláče z křehkého těsta! Nejlepší ale nejsou ihned po upečení, potřebují chvíli, aby se do nich voňavá náplň hezky nasála. Možností, čím je naplnit, je hodně. Osobně dávám přednost jablkům, ale tahle varianta s dýní, povyšuje celkem obyčejný koláč na delikatesu. Nabízím dvě varianty náplně. Moje top je, když smícháte dýňové pyré s jemně podušenými jablky jedna ku jedné. Ale druhá možnost, tedy dýňové pyré vyšlehané s tvarohem, má také něco do sebe! U obou variant ale nesmíte zapomenout na správné vychucení. Badyán, vanilka, hřebíček a špetka anýzu jsou tou božskou kombinací, která z vás udělá mistra cukráře. Obdivovat vás budou! Zejména, když si trochu pohrajete s těstem. A přitom je to tak jednoduché.

Na jablečno-dýňový koláč z křehkého těsta potřebujete:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • cca 50 ml vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 menší dýně
  • 3 větší sladká jablka nebo vaničku polotučného tvarohu
  • asi 3 lžíce cukru
  • vanilkový lusk, badyán, hřebíček, anýz

Postup:

Jako první si připravte těsto a nechte ho ve folii v lednici alespoň dvě hodiny odpočívat. Ještě lepší je nechat ho odležet do druhého dne. Do mouky rozkrájejte máslo pokojové teploty, přidejte špetku soli a trochu vody. Každá mouka saje jinak, proto ji přidávejte postupně. Těsto se zprvu lepí na ruce, ale postupně vám vznikne kompaktní hmota.

Dýni rozkrojte, vydlabejte a dejte do trouby na 160 stupňů asi na 30 minut zapéct do změknutí. Dýni hokaido loupat nemusíte. Poté nechte dýni zchladnout a rozmixujte ji dohladka. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, rozkrájejte a krátce v trošce vody s kořením (asi polovina semínek z vanilkového lusku, 1/4 badyánu, 1 hřebíček, 1 zrnko anýzu) poduste a pak také rozmixujte. Obě pyré smíchejte jedna k jedné a oslaďte. Dýňové vám pravděpodobně (podle velikosti dýně) zbyde, to využijte na polévku nebo jako přílohu k masu. Při druhé variantě nahraďte jablka vyšlehaným tvarohem a přidejte podrcené koření

Těsto vyválejte, přeneste do formy, asi třetinu si nechte na ozdoby na vrch. Přidejte pyré, zbylé proužky či jiné tvary těsta a dejte do vyhřáté trouby na 160 stupňů upéct do růžova. Trvá to asi 25-30 minut.


Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Související