Vyzkoušeli jsme: Tři rodinné recepty na švestkový koláč. Který vyhrál?

foto: Unsplash

Osvědčené a vyzkoušené recepty patří k rodinným pokladům. A protože sezona švestek je v plném proudu, rozhodli jsme se v redakci ověřit, kdo z nás má ten nejlepší recept na švestkový koláč. Výsledek? Posuďte sami.

Švestky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce u nás. Mnozí je favorizují v tekuté podobě a je pravda, že stopečka slivovice či po moravsku trnkovice patří k národním koloritům. Švestky jsou ale samozřejmě nejzdravější čerstvé nebo jako součást sladkých jídel. Jsou dobrým zdrojem antioxidantů, především vitamínu E a komplexu vitamínů skupiny B. Z minerálů stojí za zmínku draslík, vápník, hořčík a fosfor, ze stopových prvků zas měď a zinek. Lidové léčitelství je doporučuje při chudokrevnosti, revmatismu a dně. Pomáhají také regulovat hladinu cholesterolu a jsou skvělým prostředkem při zácpě.

V kuchyni je ale můžete velmi dobře využít i naslano. Sušené švestky se přidávají třeba do zelňačky, obalené ve slanině a opečené poslouží jako zajímavá chuťovka k vínu. A také se z nich připravují různá čatní a omáčky k tučnějším masům. Během vaření se zvýrazňuje jejich nakyslost, která podporuje trávení, proto jsou báječné například k pečené huse, kachně, bůčku či žebrům.

My je ale máme nejraději na sladko a tak jsme v redakci uspořádali tento test švestkových koláčů. Který vyhrál?

Kynutý koláč s drobenkou podle šéfredaktorky Jitky

Recept: 30 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 6 dkg práškového cukru, 2 dkg droždí, 2 žloutky, cca 120 ML vlažného mléka, vanilkový cukr, sůl, citronová kůra z půlky citronu, cca 300 g vypeckovaných a rozpůlených švestek. Na drobenku 60 g másla, 100 g cukru krystal, 100 g hrubé mouky a špetka skořice.

Postup: Z droždí, 2 dkg cukru, trochy teplého mléka a asi 1/4 mouky zadělejte kvásek. Do zbylé mouky přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli, žloutky, kvásek a mléko, těsto pořádně vypracujte a nechte asi hodinku kynout. Musí zhruba dvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto rozválejte na pečicí papír na plech, poklaďte švestkami a zasypte drobenkou. Peče se asi 25 minut na 180 stupňů.

Hodnocení redakce: Koláč byl naprosto skvělý, především ještě vlažný byl famózní. Těsta bylo na klasický plech spíš víc, takže, kdo má raději tenké těsto a více ovoce, může množství zhruba o třetinu ubrat. Ale jinak byl tenhle klasický švestkový kynutý koláč na jedničku s hvězdičkou.

Třený švestkový koláč s mandlemi podle babičky kulinářské redaktorky Zuzany

Recept: V míse utřeme 20 dkg másla, přidáme 16 dkg cukru, 4 žloutky, citronovou kůru, 4 dkg nastrouhaných oloupaných mandlí, 18 dkg hladké mouky a smícháme s dobře ušlehaným sněhem z bílků. Těsto rozetřeme do vymazaného pekáčku, uhladíme a poklademe na čtvrtky pokrájenými švestkami. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.

Hodnocení redakce: Koláč spíše připomíná bublaninu, ale přidané mandle z něj činí skutečnou lahůdku. Díky jemnému těstu skvěle vynikla výraznější chuť švestek a musíme se přiznat, že jsme koláč snědli na posezení. Byl úžasný.

Švestkový koláč se šlehačkou podle tety redaktorky Andrey

Recept: Ze 180 g hladké mouky, 125 g másla, 60 g cukru a jednoho vejce si připravíme hladké těsto, které necháme v lednici aspoň hodinu odpočinout. Pak z něho vyválíme placku a přendáme do kulaté formy, s vyššími kraji. Použít můžeme klidně i dortovou formu. Kraje těsta vytáhneme zhruba na 3 cm vzhůru. Těsto poklademe pokrájenými švestkami, pocukrujeme a dáme asi na 15 minut péct. Mezitím do 400 ml husté kysané smetany zašleháme 4 vejce, 2 lžíce cukru, čajovou lžičku skořice. Koláč vyndáme z trouby, navrčíme na něj smetanovou směs, pocukrujeme a necháme dopéct asi 10 minut.

Hodnocení redakce: Tak tenhle recept nás opravdu dostal. Shodli jsme se, že nikdo z nás podobnou kombinaci ještě nejedl. Chutí i vzhledem by se dal přirovnat k cheesecaku, ale ty švestky mu dodaly grády a skořice chuť skvěle podtrhla. Pokud máte zálusk na něco netradičního a přitom skvělého, rozhodně doporučujeme!

Zdroj: BBC Good Food, webmd.com, healthline.com

Líbí se vám článek? Sdílejte jej ve svém profilu.

Související