Pod těmito tajuplnými názvy se skrývá známé jídlo našeho dětství. Moderní gastronomie na něj už téměř zapomněla, ale je to škoda. Je levné, dobré a když se správně zkombinuje, nasytí celou rodinu. A dá se podávat na sladko i na slano. Už tušíte, o co jde? Ano, jsou to škubánky.
Jako dítě jsem škubánky milovala. Babička mi je dělala s tvarohem, hojně polité máslem a samozřejmě posypané moučkovým cukrem. Mňam. Největší dobrota ze všech. Vařit mě je ale, bohužel, nestihla naučit. A já na ně postupem času skoro zapomněla. Přitom patří k oblíbeným a tradičním českým jídlům, na kterém vyrostly celé generace.
Pestrá historie
Ve východních Čechách se jim říkalo „trpálky“, v okolí Soběslavi „šuska“ a sypávaly je tu prachandou, tedy rozemletými sušenými hruškami, jak píše Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu. Zajímavě škubánky servírovali na Rožmitálsku, kde jim říkali „šterc“. Jednalo se o myslivecké jídlo, které se vařívalo ve fořtovnách. Škubánky tu zalévali horkým mlékem a podávali s brusinkovým kompotem.
Já se je časem naučila vařit taky, a nyní jsou pro mě jednoznačným kulinářským vítězem jako příloha k perkeltu nebo kuřeti na paprice. Zkuste, uvidíte, že je to fakt skvělé. Nebo posypané škvarky a se zelím. A vždycky je tu ještě samozřejmě možnost, dát si je klasicky, s mákem či tvarohem.
Pokud netušíte, jak škubánky připravit, tady je na ně klasický, osvědčený recept.
foto: Pinterest
Bramborové škubánky
Potřebujete :
- 1 kg brambor
- 120 g hladké mouky nebo smíchané s krupicí půl na půl
- máslo či sádlo na omaštění
- sůl
Postup:
Oloupané brambory rozkrájejte na plátky a dejte vařit do horké a osolené vody. Uvařte je do poloměkka a polovinu vody si slejte do hrnku. Brambory urovnejte vařečkou, obráceným koncem vařečky do nich udělejte několik děr až ke dnu a zasypte je moukou. S krupicí budou škubánky nadýchanější. Část scezené vody nalijte zpět na brambory s moukou, zakryjte a nechte na mírném plameni asi 20 minut provařit. Pak slijte přebytečnou vodu, brambory rozmačkejte a vymíchejte do hladka. Škubánky musí být tuhé, ne mazlavé. Vykrajujte je omaštěnou lžící a ukládejte do mísy s máslem nebo sádlem, aby se neslepily. Podáváte-li je na slano, můžete je ještě trochu opéct v pánvi.